latinica  ћирилица
19/09/2017 |  18:54 | Аутор: РТРС

Студенти напуштају факултете у Српској

Са Универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, у посљедње вријеме масовно одлазе и старији студенти, па се тако у 2015/2016. години индекса одрекло њих 2.340.
Студенти - Фото: РТРС
СтудентиФото: РТРС

Главни разлог за напуштање факултета су, како кажу студенти, лоши односи између професора и студената, али и одлазак у иностранство и разни социјални и економски проблеми.

У академској 2015/2016. години највише студената исписано је са права, економије и електротехнике, пише Глас Српске. У бањалучком Универзитету истичу да, ако се узме у обзир да годишње на Универзитету студира око 17.000 будућих академаца, број исписаних студента је од шест до осам одсто.

"Број исписаних студената не односи се само на оне који су се уписали те године, већ на све студенте који су се на студијске програме уписивали и претходних година. Одређени број студената факултет напусти јер схвати да студији захтијевају више труда и рада него што су очекивали, односно јер су им претешки. Такође, једни то раде из финансијских или других личних разлога, као што је заснивање породице, пресељење и слично. Одређени број студената се исписује да би прешао на неки други факултет у оквиру овог универзитета или у иностранству", објашњавају у Универзитету. 

Амфитеатри су видно празнији и у Источном Сарајеву, гдје се академске 2015/16. исписало 973 студената, готово 400 мање него на Универзитету у Бањалуци. Годину раније, према подацима Универзитета у Источном Сарајеву, индекса се одрекло 964 студената.

Ове године је на оба јавна универзитета у РС владало веома слабо интересовање за упис на студије, па је послије два уписна рока остало слободно око 2.000 мјеста. Због тога су надлежни на универзитетима одлучили да покрену озбиљну расправу о узроцима слабог интересовања. На јавним факултетима широм РС јуче је почео трећи уписни рок и трајаће до суботе, а слободних мјеста на оба универзитета има за 2.000 бруцоша. Пријемни испит на већини факултета планиран је у понедјељак, а резултати се могу очекивати већ у уторак и сриједу.

Извор: Независне новине