latinica  ћирилица
19/09/2017 |  15:52 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Требиње- Брендирањем потврдити квалитет (ВИДЕО)

Брендирање домаћих производа веома је важно за позиционирање домаће производње на тржишту Српске, али и у иностранству. О предностима заштите производа и процедурама брендирања упознати су произвођачи из Источне Херцеговине у оквиру конференције "Наше је боље" која је одржана у Требињу.
Брендирање - Требиње - Фото: РТРС
Брендирање - ТребињеФото: РТРС

Влада Републике Српске путем оваквих програма едукације наставља рад на унапређењу и заштити домаће производње.

Херцеговачко вино, мед, љековито биље, млијечни производи, пршут, кромпир... само су дио листе за заштиту поријекла. Међутим, иако кавлитетни и препознатљиви, још нису, као такви, идентификовани на тржишту.

Произвођач смокви Божо Влачић, из Требиња, каже да узгаја смокву која је од саднице до готовог производа карактеристична за ово поднебље, због чега сматра да би је требало заштити.

Први кораци у процесу брендирања су оснивање удружења и спецификација производње. Винари из Требиња одавно су схватили потребу заштите својих вина због боље позиције на тржишту, али законодавни оквир, у овом случају, кочи брендирање.

Милица Анђелић, директорка Винарије "Анђелић", Требиње, каже да је проблем за винаре у Закону о вину, јер не могу добити заштиту географског поријекла.

- А о значају не треба ни говорити, свијет и тржиште воле нешто што је провјерено - подсјећа Анђелићева.

Влада конференицијом "Наше је боље" настоји да произвођачима подигне свијест о важности бреднирања производа који кавлитетом не заостају за увозним.

Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма Републике Српске, рекао је да надлежна министарства дају подстицаје, посебно оним произвођачима који су спремни за извоз. Наводи и да овим конференцијам дају подршку да се производи представе у Републици Српској, БиХ и на иностарном тржишту.

У раду конференције учествовали су представници Агенције за развој малих и средњих предузећа, Привредне коморе Требиња и невладиних организација, који су произвођачима појаснили све недоумице око процедура у процесу брендирања.