latinica  ћирилица
18/09/2017 |  20:17 | Аутор: РТРС

Трибина књижевника Српске у Београду

У оквиру манифестације "Дани Српске у Србији", књижевник Весна Капор је разговором са књижевницима Мирославом Тохољем и Жељком Пржуљем одржала прву у низу трибина "Безгранично", којом ће, једном мјесечно, београдској публици представљати имена савремене књижевности из Српске и Србије.
Дани Српске у Србији - Фото: СРНА
Дани Српске у СрбијиФото: СРНА

Она је новинарима у просторијама Удружења "Милутин Миланковић", гдје је трибина одржана, рекла да су Тохољ и Пржуљ стубови времена када се стварала Република Српска и једни од ријетких стваралаца који се у континуитету баве темама из српске историје. Истакла је значај оваквих сусрета јер служе за зближавање обичних људи.

Тохољ је нагласио да је важна подршка овој манифестацији у Србији да би она била одржана, те изразио наду да ће у њој учествовати бројна нова покољења.

Књижевник из Источног Сарајева Жељко Пржуљ истакао је да је свима који се баве неком умјетношћу циљ да се представе у Београду и нагласио да је он на неки начин "члан културне репрезентације Српске у Србији" која се ових дана представља публици у матици.

"Култура Републике Српске је мало гурнута у запећак. Манифестација `Дани Српске у Србији` су шанса да покажемо да се ми са оне стрене Дрине бавимо културом, књижевношћу, музиком... Драго ми је што сам овдје и што ћу и наредних година бити достојан репрезентер државе", поручио је Пржуљ.

Извор: СРНА