latinica  ћирилица
18/09/2017 |  16:38 ⇒ 16:39 | Аутор: РТРС

Данас се затвара Сајам књиге

Љубитељи писане ријечи могу још данас до 18.00 часова посјетити 22. Међународни сајам књиге у Бањалуци и најновија издања купити по сајамским цијенама, поручила је руководилац ове манифестације Петра Ивић.
Сајам књиге у Бањалуци - Фото: РТРС
Сајам књиге у БањалуциФото: РТРС

Ивићева је истакла да је организатор више него задовољан посјетом Сајму, јер је у току седам дана рада забиљежено више хиљада посјетилаца, иако временски услови нису ишли наруку одржавању Сајма.

- Са нама је било око 100 излагача, реномираних издавача из БиХ, Србије, Хрватске, као и бројни издавачи који су путем дистрибутера били присутни на овогодишњем Сајму - рекла је Ивићева.

У оквиру Сајма додијељене су и сајамске награде, те је Андрићев институт из Андрићграда добитник награде "Моштаница" за репринт издања часописа за књижевност, политичка и друштвена питања "Идеје", док је награда "Липље" за савремену књижевност додијељена Заводу за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево за роман "Војник ничије војске", аутора Илије Гајице.

Награда "Гомионица" за књигу за дјецу додијељена је Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске за издање "Светитељ Платон, епископ бањалучки", синђела Платона Јовића, као јединствено издање међу књигама намијењеним дјеци.

Издавачка кућа Пчелица из Чачка добитник је награде "Ступље" за његовање српске традиције и православне духовности за серију књига "Деца читају српску историју", те публикације "Кнегиње и краљице династије Обреновић" и Кнегиње и краљице династије Карађорђевић" Иване Спасојевић и збирку пјесама "Злато на свили Слободана Станишића".

Награда "Гутенберг" за графички најбоље произведену књигу додијељена је издавачкој кући Бесједа из Бањалуке за књигу Васе Глушца "Петар Кочић. Живот и рад".

У оквиру Сајма организовани су и Други међународни књижевни сусрети, који су окупили писце из Русије, Румуније, Бугарске, Њемачке, Литваније, Пољске и Хрватске.

Познатом руском писцу Вјачеславу Купријанову додијељена је награда Других међународних књижевних сусрета - "Бањалука 2017" за цјелокупно књижевно дјело.

Извор: СРНА