latinica  ћирилица
18/09/2017 |  14:02 ⇒ 14:25 | Аутор: РТРС

Кућно цвијеће чисти ваздух и отклања стрес

Природа има рјешење како да се изборите са лошом вољом, апатијом или депресијом ако се окружите неком од ових биљака.
Кућно цвијеће (фото: Shutterstock) -
Кућно цвијеће (фото: Shutterstock)

Климатски услови и те како могу да утичу на расположење. Нарочито је овај утицај примјетан с почетка јесени. Ипак, природа има решење како да се изборите са лошом вољом, апатијом или депресијом ако се окружите неком од ових биљака:

Алое вера
Позната као "биљка бесмртности" међу Египћанима, ова биљка се традиционално држала поред врата како би чувала дом од злих духова и унијела позитивну енергију. Са научног гледишта прочишћава ваздух од канцерогених материја и емитује кисеоник ноћу, помажући да боље спавамо и будемо мање узнемирени ујутро. Осим тога, побољшава памћење и концентрацију.

Спатифилум
Са својим упечатљивим бијелим цвјетовима ова биљка је предиван украс и има умирујуће дејство. Позната је по ефикасном уклањању спора плесни у ваздуху и неутралисању отровних гасова попут угљен моноксида и формалдехида. У суштини, спатифилуми су органски прочишћивачи ваздуха који дом могу да учине још пријатнијим мјестом за боравак.

Лаванда
Ова биљка је хиљадама година медицински коришћена за смиривање живаца, ублажавање главобоља, спречавање несанице и као помоћ у депресији. Њен мирис још има главну улогу у ароматерапијским третманима, а истраживање из 2009. године открило је да мирис лаванде има значајно дејство на снижавање пулса у стресним ситуацијама.

Босиљак
Осим лијепих свилених листова и примамљивог мириса, омиљена свјежа биљка такође садржи велике количине органске материје зване линалоо који се обично користи у ароматерапији. Тим јапанских научника спровео је лабораторијско истраживање на пацовима и открио да изложеност линалолу смањује појачани стрес и узнемиреност.

Бршљан
Ова романтична лозица је изузетно ефикасан прочишћивач ваздуха. Научници НАСА назвали су бршљан једном од најбољих биљака на свету за филтрирање ваздуха. Изузетно је ефикасан у уклањању смога или секундарног дима у затвореном простору. Додатни плус је чињеница да се ова биљка изузетно лако одржава јер не захтијева много воде ни свјетла за раст.