latinica  ћирилица
18/09/2017 |  13:42 | Аутор: РТРС

Са "паметним телефонима" све мање боли

Виртуелна стварност, виртуелне слике и игрице могу да ублаже све врсте болова, почевши од зубобоље, тврде амерички истраживачи.
Паметни телефон - Фото: илустрација
Паметни телефонФото: илустрација

Скретање пажње са бола има велику улогу у његовом ублажавању, показује анализа шест мањих истраживања улоге виртуелне стварности.

Менталне слике већ дуго се користе у лијечењу психолошких поремећаја, а виртуелна стварност је бољи начин обезбјеђивања менталних слика, објашњава истраживач Анита Гупта са "Вудро Вилсон" школе на Универзитету Принстон у Њу Џерсију.

Она истиче да је потребно више истраживања како би се утврдило да ли је виртуелна стварност ефикасна, али напомиње да је могућност нових опција за лијечење боли - обећавајућа.

Технологија виртуелне стварности постоји више деценија.

Прве верзије уређаја испуњавале су читаву просторију, али технологија је постајала све мања и јефтинија и почела је да помаже у низу медицинских примјена - од санирања рана и физикалне терапије до ублажавања зубобоље и лијечења опекотина.

Данас за масовно произведене симулаторе може бити довољан "паметни телефон" и посебне слушалице.

Све више људи користи те уређаје како би играло видео-игре и за тродимензионалне обиласке мјеста која, иначе, не би могли видјети.

За потребе овог истраживања научници су проучили шест ранијих истраживања спроведених од 2000. до 2016. године, којима су испитивани начини на које би виртуелна стварност могла помоћи ублажавању боли.

Резултати тих истраживања показују да виртуелна стварност може помоћи у оквиру терапије излагања и навикавања на дражи - врсте бихејвиоралне терапије у којој се помаже пацијентима да промијене своје понашање кад осјете бол.

Аутори истраживања, објављеног у часопису "Пејн медисин" /Паин Медицине/, објашњавају да је потребно веће истраживање како би се извукли чвршћи закључци.

Извор: СРНА