latinica  ћирилица
17/09/2017 |  13:48 | Аутор: РТРС

Имуни систем ће у будућности сам убијати ћелије рака

Научници су открили нову врсту терапије која омогућава да тијело уништи све канцерогене ћелије, а да притом организам остане неоштећен.

Терапија која алармира имуни систем организма и шаље му сигнал да је потребно да сам уништи све ћелије рака у тијелу, представља нови начин за лијечење најтежих болести. Научници су открили нову врсту терапије која омогућава да тијело уништи све канцерогене ћелије, а да притом организам остане неоштећен.

Засада је овај лијек провјерен само у унутрашњости лабораторија, у којима су коришћене ћелије људског организма. Пошто се показао као ефикасан, планирано је да се за пет година, када се провјере заврше, коначно нађе на тржишту.

- Нова терапија је бољи начин лијечења, који истовремено оснажује имуни систем организма - рекао је доктор Џастин Алфорд са Батсон института у Глазгову.

- Нова терапија уништава тумор програмираном ћелијском смрћу, која се иначе природно дешава у организму. То значи да тијело не примјећује да се било шта чудно дешава, док истовремено сам убија ћелије рака.

Иако су откривене многе терапије које уништавају канцерогене ћелије, рачунајући и хемотерапију, показало се да ниједна од њих не завршава посао до краја. То значи да се болест увијек изнова враћа и истовремено постаје све тежа за лијечење, јер канцерогене ћелије постају отпорне на терапије. Хемотерапија представља напоран третман са многим нежељеним ефектима као што су губитак косе, умор и исцрпљеност. Упркос томе што је најчешће коришћена, најчешће не омогућава потпуно излечење.

Извор: Новости