latinica  ћирилица
16/09/2017 |  09:09 | Аутор: РТРС

Америчким војницима у Пољској украдена специјална опрема

Америчком појачању источно-европских савезника из НАТО-а, оклопној бригади војске стационираној у бази Жагањ на западу Пољске, непознати лопови провалили су у контејнер и украли опрему, између осталог и уређај за ноћно осматрање у вриједности од скоро 50.000 евра.

„Провала у тај контејнер и пљачка одиграла се између 11. и 13. септембра. Украдена је специјална опрема вриједна више од 47.800 евра. Не ради се о оружју, ни муницији, ни експлозиву“, рекла је приватној пољској телевизији ТВН24, портпаролка Окружног тужилаштва у Вроцлаву Малгожата Клаус.

Контејнер са опремом за америчке војнике, које су САД послале почетком године у оквиру програма јачања америчког војног присуства да изађу у сусрет бојазнима Пољака за безбједност због евентуалних пријетњи из Русије, стигао је у Жагањ прије неколико дана.

Лопови су у контејнер провалили док је још стајао неистоварен близу једне жељезничке рампе у Жагању, а према незваничним информацијама пољског радија РМФ ФМ лопови су морали да се враћају више пута да изнесу толику опрему.

„Није у питању цијели контејнер. Војна жандармерија покренула је истрагу пљачке имовине оружаних снага САД стационираних у Жагању. Речено ми је да је нестала специјална опрема“, рекао је портпарол главног команданта војне жандармерије Пољске, мајор Артур Карпјенко.