latinica  ћирилица
14/09/2017 |  17:44 | Аутор: РТРС

Стефановић: Одлучан одговор покушајима угрожавања стабилности земље

Приоритети МУП-а Србије су ефикасно супротстављање свим видовима криминала, безбједност грађана и одлучан одговор свакоме ко покуша да угрози стабилност Србије, изјавио је српски министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.
Београд - Стефановић - представљен приручник - Фото: СРНА
Београд - Стефановић - представљен приручникФото: СРНА

Стефановић је на представљању приручника "Полицијско обавјештајни модел" и документа "Стратешка процјена јавне безбједности" у Београду, рекао да је МУП Србије покренуо свеобухватне реформе.

Он је навео да те реформе треба да осигурају већу ефикасност полиције, безбједност земље, што је значајно за бољи инвестициони амбијент, а доноси више радних мјеста и бољи живот за грађане.

Стефановић је истакао да приручник "Полицијско обавјештајни модел" уважава искуства земаља Европе и свијета, у којима се успјешно примјењује, али и описује оригинални, српски модел који је потпуно прилагођен специфичностима полицијског система у Србији.

Он је нагласио да савремени криминал карактерише често мијењање начина дјеловања, уска сарадња без обзира на границе и злоупотреба убрзаног развоја информационих технологија, саопштено је из МУП-а Србије.

"Да бисмо му се ефикасно и адекватно супротставили, поред традиционалних метода криминалистиче обраде, неопходно је да делујемо проактивно, превентивно и да унапред знамо који ће бити следећи потез који ће људи из кримогених средина повући", каже Стефановић.

Он је додао да важан корак у приближавању полиције грађанима и јачању повјерења представља доношење Стратешке процјене јавне безбједности, чији је циљ да се добрим планирањем ефикасније реализују активности и расподијеле организациони, људски и материјални ресурси.

Стефановић је рекао да Србија има јасан циљ – чланство у ЕУ и нагласио да ће Стратешка процјена јавне безбједности знатно допринијети европском путу Србије, прије свега у преговорима у оквиру Поглавља 24.

"Српска полиција је спреман и поуздан партнер полицијама земаља ЕУ", навео је Стефановић.

Приручник "Полицијско обавјештајни модел" и документ "Стратешка процјена јавне безбједности" израдио је МУП Србије.

То су прва документа тог типа урађена у Србији на основу методологије полицијско-обавјештајног модела, који примјењују многе земље ЕУ.

Извор: СРНА