latinica  ћирилица
14/09/2017 |  17:13 | Аутор: РТРС

Греф: Агрокор - "превара без преседана"

Руска Сбербанка ће на суду тражити враћање дуга од "Агрокора", најавио је челник Сбербанке Херман Греф, оцјењујући случај овог хрватског концерна као "превару без преседана".
Агрокор (Фото: progressive.com.hr) -
Агрокор (Фото: progressive.com.hr)

Из Сбербанке подсјећају да је "Агрокоров" дуг према тој банци 1,1 милијарду евра, који произилази из неколико зајмова, те да је у августу Сбербанка у Хрватској покренула кривични поступак против оснивача и већинског дионичара "Агрокора" Ивице Тодорића, преносе руски медији.

"Сбербанка планира да процесуира и ревизора који је потврдио `Агрокорове` фалсификоване пословне извјештаје, скривајући обавезе веће од једне милијарде долара", изјавио је Греф новинарима.

Према његовим ријечима, Сбербанка не намјерава да више финансира "Агрокор".

"Када је ријеч о хрватском случају, ништа се не мијења. Имамо правну стратегију и не мислимо да је она на кратке стазе. Наше резервације /за `Агрокоров` дуг/ су стоодстотне. Спремни смо за дуготрајни парнични поступак и довешћемо пред лице правде све који су тамо починили очигледну превару", рекао је Греф.

Он је додао да је већ поднесена кривична пријава против власника и управе "Агрокора", те изразио наду да ће "одговорности привести и ревизорску компанију која је потврдила лажне извјештаје".

Греф каже да је за то неопходно предузети неколико правних корака и поднијети неколико докумената, за шта је потребно одређено вријеме, те да већ учињени правни кораци, као и они који слиједе, свједоче о томе да ће се Сбербанка случајем "Агрокор" бавити детаљно.

"Имамо велика потраживања, како у вези са схемом коју спроводи Влада Хрватске, тако и према менаџерима и ревизорима саме компаније. Посредством суда ћемо вратити наш новац, али то може да потраје", истакао је Греф.

Он је напоменуо да је за Сбербанку ситуација "крајње нетранспарентна", што је неколико пута речено и Влади Хрватске.

"Чудно је што Влада Хрватске подржава одсуство нетранспарентности", рекао је Греф, наводећи да Сбербанка не жели да учествује у нетранспарентним процесима, када не разумије колико је новца потребно за компанију, какав је квалитет управљачког кадра, колико се успјешно троши новац.

Греф је напоменуо да се Сбербанка у случају "Агрокор" први пут суочава са тако великом преваром.

"Ми ћемо постићи наш циљ. Случај је без преседана. Имамо такву превару, још невиђену, када управа скрива стварно стање, фингира добит и скрива се иза неравнотеже обавеза већих од једне милијарде долара. Ово је први такав случај са којим смо се сусрели, али ипак мислим да ћемо доћи до циља", навео је Греф.

Извор: Срна