latinica  ћирилица
14/09/2017 |  16:42 | Аутор: РТРС

Вулин: Војска увијек спремна да сачува национални простор

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да су јединице Војске Србије у Копненој зони безбједности, на југу Србије, као и у цијелој земљи, увијек спремне да сачувају безбједност, српски национални простор и начин живота.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Говорећи о ситуацији на југу Србије и у Копненој зони безбједности, с обзиром на улазак Српске листе у привремене институције Косова и Метохије, Вулин је рекао новинарима у Београду да то нема никакве везе са политичком ситуацијом на простору Космета или било гдје друго.

"Наши припадници су увек спремни да у потпуности контролишу нашу територију, очувају нашу безбедност, наш уставни поредак и територијални интегритет земље. Ми никада не дозвољавамо да се политичке неприлике или нестабилност пренесу на нашу територију, без обзира да ли говоримо о граници или о административној линији", додао је Вулин.

Он је истакао да је и у случају када се у сусједству Србије, у Куманову, десила оружана побуна, Војска Србије била у стању да сачува мир и стабилност на свом простору.

"Држава Србија је мирна и стабилна и сваки њен грађанин је сигуран и заштићен", нагласио је Вулин.

Коментаришући нову албанску провокацију на Космету и привођење припадника Црвеног крста Србије, Вулин је рекао да је ријеч о необјашњивом нападу на једну хуманитарну организацију.

"То је недопустиво. То се дешава, понекад, али и тада врло ретко, у ратним зонама у којима се нападају хуманитарни радници. Да се то деси у зони у којој нема рата, нема сукоба, то је незапамћено. То мора да изазове реакцију читаве међународне заједнице", навео је Вулин.

Он је истакао да Црвени крст Србије на Космету помаже и Албанцима и Србима, и Горанцима и Бошњацима, свакоме коме је помоћ потребна, а да се АЛбанци према њему понашају као да је то терористичка организација.

"То је напад на Србе, али још више на Црвени крст. То мора да разуме читав свет. Црвени крст је организација која не дозвољава постојање више организација под тим називом на једној територији. Црвени крст не признаје Косово и Метохију као суверену земљу. И то је разлог зашто је нападнут", додао је Вулин.

Он каже да док се не конституише нова Влада на Космету и док Српска листа не преузме свој дио овлаштења, снаге и утицаја, такве ствари ће се дешавати.

Вулин је додао да сам Црвени крст треба да заштити своје људе и њихов рад.

Извор: СРНА