latinica  ћирилица
14/09/2017 |  16:22 | Аутор: РТРС

Европски парламент подржао што хитније формирање ЗСО на КиМ

Чланови Европског парламента су на састанку са посланицима Скупштине Србије подржали захтјев српске делегације за хитно формирање заједнице српских општина на Косову и Метохији, што је једини дио бриселског споразума чија реализација још није отпочела.
Српски Управљачки тим за успостављање ЗСО - Фото: ТАНЈУГ
Српски Управљачки тим за успостављање ЗСОФото: ТАНЈУГ

Истакнуто је снажно опредјељење два партнера да се упути јасна порука Савјету ЕУ и чланицама да се до краја године отворе припремљена преговарачка поглавља са Србијом, саопштено је из Скупштине Србије.

На шестом састанку Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије, одржаном у протекла два дана у Стразбуру, похваљен је конструктиван приступ Београда дијалогу са Приштином.

Шеф делегације Скупштине Србије Владимир Орлић изразио је наду да ће у најкраћем року доћи до формирања ЗСО на Косову и Метохији, те напоменуо да су приоритети Србије јасни - свеобухватне реформе и пуноправно чланство у ЕУ.

Извјестилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер рекао је да је Унија спремна за приступање Србије, као и за нове чланице послије 2019. године.

Мекалистер је навео да рок за окончање преговора не постоји, те да зависи од напретка земље у разговорима и додао да вјерује да ће бити отворена три поглавља до краја године, што би била награда за напоре које је Србија уложила у овом процесу.

Копредсједавајући Парламентарног одбора Едвард Кукан напоменуо је да је неопходно конкретније подржати перспективу проширења за земље западног Балкана, посебно земаља које најдосљедније спроводе реформе и усклађују законодавство са правом ЕУ, као што је Србија.

Представници Европске комисије су истакли да, кад је ријеч о преговорима са Србијом, до краја године очекују још двије међувладине конференције на којима ће бити отворени преговори по технички припремљеним и усаглашеним поглављима.

Они су навели да је, с обзиром на сталну тежњу Уније и чланице за већом стабилности у непосредном сусједству, неопходно понудити јасну перспективу придруживања западном Балкану.

Сљедећи предсједавајући Савјетом ЕУ, Бугарска, навела је да ће проширење бити један од приоритета њеног предсједавања.

У разговору са народним посланицима, чланови Европског парламента посебно су истакли видљив и значајан напредак који је Србија остварила у преговорима о приступању ЕУ, регионалној сарадњи, и посљедњој рунди преговора и договорима постигнутим у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине.

Заједнички одбор је на крају састанка усвојио Декларацију и препоруке у којима су истакнута постигнућа Србије, изазови са којима се двије стране суочавају у процесу преговора о чланству и проширењу ЕУ.

Извор: СРНА