latinica  ћирилица
14/09/2017 |  15:58 | Аутор: РТРС

Ђурић: Москва препрека уласку Косова у међународне организације

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас у Москви да је успјешна борба Србије против чланства самопроглашеног Косова у међународним организацијама незамислива без подршке Русије.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

На састанку са замјеником предсједника руске Думе задуженим за међународну сарадњу Петром Толстојем, Ђурић је захвалио на подршци Русије унутрашњем дијалогу о Космету покренутим на иницијативу предсједника Србије Александра Вучића, с циљем окупљања свих друштвених снага ради јачања капацитета државе да се бори за своје националне интересе.

Ђурић је истакао да ће Србија наставити да чува своју војну неутралност и да ће његујући традиционално и искрено пријатељство продубљивати све видове сарадње са Русијом због чега је суочена са великим притисцима држава које Москву не доживљавају као партнера, саопштено је из Канцеларије.

"Државне институције Србије имају јасан мандат од народа да чувају и унапређују братске односе са Руском Федерацијом. Константа наших односа према Русији никада и ни у каквим околностима неће се мењати", нагласио је Ђурић.

Толстој је истакао да је Русија "увијек била раме на које Србија може да се ослони" и да ће Србија и у будућности имати подршку Москве у настојањима да заштити свој суверенитет на Косову и Метохији.

Замјеник предсједника руске Думе рекао је да ће бити настављено продубљивање међупарламентарне сарадње с циљем заштите територијалне цјеловитости Србије и стабилности на Балкану.

"Наставићемо да његујемо топле односе Србије и Русије, јер они су за нас веома важни", поручио је Толстој.

На састанку је било ријечи и о припреми декларације за очување српског идентитета, културе, језика и писма, за чије спровођење ће, према Толстојевим ријечима, Србија имати пуну подршку руске Думе.

Извор: СРНА