latinica  ћирилица
14/09/2017 |  15:52 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

До краја године у Маховљанима и шведске авиокомпаније (ВИДЕО)

До краја године на аеродром Маховљани, поред авиона из Србије, слијетаће и авиони шведских авиокомпанија. Авионска линија Гетеборг-Бањалука-Подгорица биће покренута 22. децембра ове године, најавили су министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић и директор Аеродрома Републике Српске Мирослав Јањић.
Трнинић и Јањић (архив) - Фото: СРНА
Трнинић и Јањић (архив)Фото: СРНА

За сада недовољно искоришћена опрема за прихват путника и пртљага на аеродрому од 22. децембра биће упослена једном седмично за лет из Гетеборга, а ако буде интереса путника и чешће.

- Видјећемо како ће се то одвијати, надамо се добро. У плану је да се то повећа на два пута седмично у путничком саобраћају - каже Трнинић.

Превоз на линији Гетеборг-Бањалука-Подгорица обaвљаће шведски тур оператер. У Аеродромима Српске опредjељења су да се са линијског саобраћаја који за сада, са превезених 21.500 путника годишње, није у потпуности оправдао очекивања, пређе и на нискобуџетне летове.

- У тренутку када видимо да то не иде, да је пресјек времена, економска ситуација и свеобухватан амбијент такве нарави да не испуњава очекивања идемо у другу реалност и градацију ниже, а то се зове лоув кост саобраћај и идемо да видимо шта можемо да направимо са њим - каже Јањић.

Ресорни министар каже да је због пропуста српских представника у Савјету министара БиХ дошло до прекида карго саобраћаја са аеродрома Бањалука и пребацивања на аеродром Тузла. Да би се поново укључили у трку, на аеродрому су у току радови на изградњи савременог карго терминала.

- Све је усмјерено ка испуњавању услова за карго саобраћај, почевши од ренгена за палетно прегледање, преко магацинских простора, до виљушкара платформе за подизање и утовар терета у карго авионе - каже Трнинић.

Надлежни кажу да је у току израда и студије изводљивости изградње аеродрома у Требињу који би био прилагођен потребама тог краја и равномјерног развоја авиосаобраћаја на територији цијеле Републике Српске.