latinica  ћирилица
14/09/2017 |  15:21 ⇒ 15:32 | Аутор: РТРС

"Јахорина филм фестивал"-у конкуренцији 978 филмова из 66 земаља

За учешће на 11. "Јахорина филм фестивалу", који ће од 20. до 23. септембра бити одржан на Палама, пријављено је 978 филмова из 66 земаља, од чега је у званични програм уврштено 111 филмова из 37 земаља, саопштио је директор фестивала Мирко Деспић.
Јахорина филм фестивал - прес - Фото: СРНА
Јахорина филм фестивал - пресФото: СРНА

"Највише филмова пристигло је из земаља које су филмске велесиле, САД, Канаде, Француске, Италије, Велике Британије, и Индије", рекао је Деспић на конференцији за новинаре у Сарајеву на којој је представљен програм овогодишњег фестивала.

Према његовим ријечима, фестивалске награде "Златни јавор" биће додијељене за најбољи играни и документарни филм, одвојено у регионалној и међународној конкуренцији, те за најбољи филм из БиХ и Гранд при најбољем филму на фестивалу.

"Награде ће бити додијељене и за најбољи експериментални, студентски, еколошки и туристички филм", додао је Деспић.

Према његовим ријечима, награде ће бити додијељене и за најбоље еколошке пројекте у БиХ.

"У сарадњи са фондовима за заштиту животне околине Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ од 12 приспјелих радова одабрано је шест најбољих", прецизирао је Деспић.

Он је навео да је о наградама одлучивао петочлани жири на чијем је челу редитељ из Београда Драгомир Зупанц, а чланови су професор на Академији сценских умјетности у Сарајеву Миралем Зупчевић, редовни професор и драмски умјетник из Источног Сарајев Љубо Божовић, универзитетски професор из Сарајева Бесим Спахић и редитељ из Загреба Споменка Сарага.

Према Зупчевићевим ријечима, "Јахорина филм фестивал" из године у годину добија на жанровској ширини - од документарног до експерименталног филма.

Као посебно значајан аспект фестивала он је навео могућност да студенти буду виђени и оцијењени.

"Посебно ме је одушевила естетска вриједност појединих филмова", истакао је Зубчевић.

Изабрати најбоље међу филмовима у такмичарској конкуренцији, према Божовићевим ријечима, био је одговоран и тежак посао.

"Уживао сам у многим филмовима изненађен идејом, а било је и филмова који су у свим сегментима филмске продукције квалитетно урађени", рекао је Божовић наводећи да се филмови баве животним, актуелним темама, које се тичу свих нас.

Он је изразио увјерење да ће и публика и филмови један број остварења оцијенити високом оцјеном.

Подсјећајући да је свих ових година општина Пале домаћин и партнер "Јахорина филм фестивала", начелник општине Бошко Југовић истакао је да ниједног тренутка није била доведена у питање подршка ове локалне заједнице фестивалу.

"Фестивал је један нови улаз у свијет за Пале, Сарајево и цијелу БиХ", рекао је Југовић и констатовао да 11 година постојања ове културне и туристичке манифестације показује колико она вриједи.

Представник Фонда за заштиту околиша ФБиХ Мирсад Рахман рекао је да већ шест година сарађују са "Јахорина филм фестивалом", који је прерастао у препознатљиву манифестацију.

Овогодишњи фестивал биће свечано отворен у Културном центру Пале у сриједу, 20. септембра, након чега ће бити приказан филм Емира Кустурице "На млијечном путу".

Све фестивалске пројекције биће одржане у сали Културног центра и Хотела "Дамис" на Палама.

Генерални покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а пројекат су подржали и Савјет министара, Министарство трговине и туризма Републике Српске, фондови за заштиту животне средине Српске и ФБиХ, те општине Пале и Вишеград.
 
Медијски покровитељи манифестације су Новинска агенција Републике Српске "СРНА", РТРС, Телевизија ОСМ и Јавни сервис БХРТ.

Извор: СРНА