latinica  ћирилица
14/09/2017 |  14:58 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Столови и столице из Лопара на кинеском тржишту (ВИДЕО)

Након тринаестогодишње паузе, прије два и по мјесеца покренута је производња у Фабрици столова и столица у Лопарама, која је 2004. године окончала у стечају. Већински власник из Кине и сувласници из Београда и Бијељине тренутно раде полупроизвод од дрвета за кинеско тржиште. Запослили су 30 радника. У овој години обезбјеђено је око 100 радних мјеста у привреди у Лопарама, а у наредној години очекује се још толико.
Фабрика столова и столица у Лопарама - Фото: РТРС
Фабрика столова и столица у ЛопарамаФото: РТРС

Машине у фабрици која је зарастала у коров поново у погону. Некадашњи радници Фабрике столова и столица, који су након затварања фабрике годинама радили на црно, надају се да ће у овим погонима дочекати пензију, а новозапослени, који су се преквалификовали, да ће овдје провести радни вијек.

- Покретање производње много значи за запослене, поготово за нас који смо пред пензијом, како бисмо стекли године стажа - каже радник Милорад Којић.

Од прерађене мајевичке букве, у Кини се производе играчке и штапићи за храну. Mjeсечно се извезе хиљаду кубика полупроизвода, а планирано је да се производња подигне на виши ниво.

- Покренули смо виталне дијелове- париону, сушаре, ренту, а полако се окрећемо ка финалној производњи намјештаја, чије је покретање реално очекивати током идуће године - каже Драган Кулић, сувласник предузећа Вуд Ворлд.

Тржиште је осигурано, а сировина на дохват руке.

- Све што сада имамо и можемо произвести, унапријед је распродато за разна тржишта, првенствено Далеки Исток, односно Кину, а имамо купце и из Њемачке и Аустрије, што нам омогућава да искористимо све своје капацитете - каже Борислав Прерадовић, други сувласник овог предузећа.

Развој фабрике перспектива је и за становнике Лопара, а истовремено осигурава већи прилив средстава у скромном општинском буџету

- Развој овр и сличних фабрика је сигурно нешто што ће људе опредијелити да остану овдје, да не траже могућности одласка на Запад - истиче начелник општине Радо Савић.

Нови власници планирају до краја године да повећају производњу за 30-40 одсто и запосле још 50-ак радника. Сировину тренутно набаваљају из приватних шума, а за идућу годину планирају потписати уговор са Шумским газдинством Мајевице, које би могло да подмири 40 одсто потреба фабрике.