latinica  ћирилица
14/09/2017 |  14:53 | Аутор: РТРС

Трнинић: Радници немају разлога за штрајк

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић оцијенио је да радници предузећа "Жељезнице Републике Српске" /ЖРС/ немају разлога да штрајкују глађу јер им се плате редовно исплаћују и позвао их да се врате на посао.
Неђо Трнинић - Фото: СРНА
Неђо ТрнинићФото: СРНА

Трнинић сматра да је штрајк координисана акција те да су људи политички изманипулисани.

"Ово није штрајк, јер он подразумијева да се одвија по одређеним процесима и законским одредбама, а ниједна одредба није испоштована, те штрајк није оправдан", рекао је Трнинић и поновио да неће посјетити штрајкаче.

Он је навео да од заосталих обавеза према радницима у овој години предузеће "ЖРС" има исплату два топла оброка и четири превоза, те да је процесом реструктурисања предвиђена исплата свих обавеза према запосленима.

Он је штрајкаче позвао да не угрожавају своје здравље, али и своје породоце, те да се врате на посао.

"Увјерен сам да ћемо процесом реструктурисања постићи да већ наредне године имамо предузеће које ће добро или сасвим другачије функционисати", рекао је Трнинић.

Он је навео да процес реструктурисања предузећа иде у добром смјеру и да су у припреми и одређена законска рјешења која би требало да омогуће да се уђе у читав процес.

"Посалли смо надлежним институцијама и министарствима, чије нам је мишљење потребно, на преглед и усаглашавање и чим добијемо та мишљења упутићемо у процедуру према Влади два законска рјешења, од којих је и закон о рјешавању вишка запослених у предузећима који су у процесу реструктуирања у складу са Законом о стечају", рекао је Трнинић.

Извор: СРНА