latinica  ћирилица
14/09/2017 |  14:08 ⇒ 14:25 | Аутор: РТРС

Сахрањен Љубиша Самарџић

Легендарни глумац Љубиша Самарџић кремиран је данас на Новом гробљу у Београду. Кремацији Самарџића, који је умро након тешке болести у 81. години у Београду, 8. септембра, присуствовали су чланови породице, пријатељи и поштоваоци.
Љубиша Самарџић - Фото: РТРС
Љубиша СамарџићФото: РТРС

Самарџић је сахрањен уз пјесму "А сад адио", из серије "Врућ ветар" коју је пјевао у тој серији. Љубиша Самарџић рођен је 19. новембра 1936. у Скопљу, у породици рудара. Студирао је право, али је касније завршио Академију драмске уметности у Београду у класи Бојана Ступице.

Остварио је више од стотину филмских улога од којих се издвајају оне у филмовима Валтер брани Сарајево, Битка на Неретви, Сутјеска... 1967. године добио је главну глумачку награду на Венецијанском филмском фестивалу за улогу у филму Јутро. Од 1973. до 1988. добио је шест Златних арена на Пулском филмском фестивалу за глумачка остварења.

Од 2000. године бавио се филмском режијом те је режирао седам дугометражних филмова и двије телевизијске серије. Његов први дугометражни филм Небеска удица приказан је у службеном програму Берлинског филмског фестивала. Прије три године је отворен трајни легат Љубише Самарџића у Југословенској кинотеци.

Извор. Независне новине