latinica  ћирилица
14/09/2017 |  13:47 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

Промовисан трећи број часописа "Топола"

Трећи број часописа "Топола", који издаје Јавна установа "Спомен-подручје Доња Градина", промовисан је на 22. Међународном сајму књига "Бањалука 2017".
Бањалука: Сајам књиге - часопис Топола - Фото: СРНА
Бањалука: Сајам књиге - часопис ТополаФото: СРНА

На промоцији су о часопису говорили директор ЈУ "Спомен-подручје Доња Градина" и уредник Тања Тулековић, рецензент Жељко Вујадиновић и члан редакције Владан Вуклиш.

"Стручни часопис `Топола` покренули смо 2015. године са циљем објављивања докумената, сјећања и студија о Другом свјетском рату. На тај начин презентујемо научни материјал који непобитно доказује да је за вријеме НДХ извршен злочин геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима", изјавила је Тулековићева.

Она је додала да часопис окупља квалитетан тим приређивача и стручњака и садржи осам студија о рату и геноциду.

Вујадиновић изјавио је да је у досадашња три броја часопис "Топола" успоставио већ препознатљиву унутрашњу архитектонику.

"Прилози у часопису усмјерени су углавном на тумачење појава и процеса из Другог свјетског рата, и оних глобалних, а и оних који се односе на микроисторију. Часопис је отворен и младим истраживачима, а велики дах озбиљности дали су му и критички прилози провјерених научника", нагласио је Вујадиновић.

Вуклиш је рекао да је у трећем издању најважнија секција часописа резервисана за студије о рату и геноциду у окупираној Југославији.

"Аутори у њима дотичу важне теме из периода 30-их и 40-их година двадесетог вијека. Читаоци се могу упознати са радовима који представљају истраживања о активностима Диане Будисављевић, обраду теме ханибализма у логору Јасеновац, клиометријску студију о Ромима у пописима становништва прије и послије рата и обраду питања злочина и казне за стожерника Виктора Гутића", навео је Вуклиш.

Он је додао да часопис садржи и анализу тзв. мирогојске документације која се односи на страдање козарачке дјеце, двије локалноисторијске студије о страдању становништва поткозарских села, те микростудију о Лавославу Коричану која се критички осврће на тенденције ка коначним пописима жртава Другог свјетског рата.

"Секција намијењена за објављивање историјских извора, у овом броју доноси једну породично забиљежену оралну историју која говори о страдању козарачког краја током рата. У завршници, часопис закључује извјештај са обиљежавања 75 година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору Јасеновац у Спомен-подручју Доња Градина", рекао је Вуклиш.

Трећи број часописа "Топола" штампан је у тиражу од 300 примјерака, а биће ускоро промовисан и у Београду.

Извор: СРНА