latinica  ћирилица
14/09/2017 |  13:25 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Савић: Нова запошљавања за останак младих

Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да је у Лопарама у посљедњих годину дана пројектима покретања привреде запослено 100 радника и изразио очекивање да ће и у наредној години бити отворено још 100 нових радних мјеста.
Лопаре: Фабрика за прераду дрвета - Фото: СРНА
Лопаре: Фабрика за прераду дрветаФото: СРНА

Савић је данас посјетио погон Фабрике за прераду дрвета у којој је, након што је 2004. престала са радом, производња ове године поново оживјела.

"Ово је велики успјех и помак за општину Лопаре, јер становништво сваким даном добија прилику за нови посао", изјавио је Савић новинарима.

Према његовим ријечима, најзначаније је што ће овај пројекат опредијелити младе људе да остану на простору општине Лопаре.

Кинеско-српска фирма "Wood world" преузела је бившу фабрику за прераду дрвета и прије два мјесеца покренула погоне.

Један од сувласника ове фирме Драган Кулић рекао је да су покренули виталне дијелове фабрике и у први мах запослили 30 радника.

"Покренули смо сушаре, бренту, радимо полупроизвод, радимо парене суве елементе, фаза прије финалног производа и полако се сад окрећемо ка производњи намјештаја", рекао је Кулић.

Кулић је најавио да ће до краја године бити запослено још 50 радника.

"Када сљедеће године будемо производили намјештај, имаћемо укупно 150 радника запослених у кругу фабрике која се простире на 37.000 квадратних метара и има 240 машина за његову производњу", рекао је Кулић.

Он је навео да је већински власник фирме Кинез, а да ће домаћи производи бити пласирани на кинеско тржиште.

"Прије свега мислим на ове полупроизводе које сад тренутно производимо. Кинеско тржиште је највеће у свијету и, када је ријеч о производима од букве, тренутно је најбоље", рекао је Кулић.

Он је захвалио руководству општине Лопаре за досадашњу помоћ која је, како каже, у посљедњих неколико година уложила максимум напора како би фабрика заживјела.

Извор: СРНА