latinica  ћирилица
14/09/2017 |  13:01 ⇒ 13:08 | Аутор: РТРС

Француска- Чак 20 хиљада могућих терориста!

Истраживања показују да су се исламисти инфилтрирани у све поре француског друштва, због чега је 20.000 особа означено као потенцијално опасно.

Најновији подаци показују да у Француској има укупно чак 20.000 особа са досијеом "С", које су убиљежене у полицијску картотеку као потенцијално опасне због исламске радикализације. Неки од оних којих су извршили терористичке нападе на тлу ове земље већ су били на овој листи.

 У Француској је од почетка године спријечено 12 терористичких завјера, саопштио је министар унутрашњих послова Жерар Колом. Међу случајевима који нису објављени је и планирани напад, спријечен у мају, на једну школу за пилоте у граду Салон де Прованс. У јануару је осујећен напад на "касарну, полицијску станицу или супермаркет са узимањем талаца", навео је Колом.

Власти покушавају да уђу у траг онима који раде на безбједносно осјетљивим мјестима као што су војска, полиција, затворске службе или аеродроми.

Међу 125.000 жандарма примијећено је десетак пријављених случајева радикализације. Има и жена које су се са својм мужевима спремале да оду у Сирију, због чега су удаљене из службе. Од 27.000 затворских чувара, њих тридесетак такође је сумњиво, између осталог, и због тога што се из вјерских разлога одбијају да рукују са својим колегиницама.

Аеродроми су, такође, веома рањива мјеста, јер су посљедњих година забиљежене десетине случајева међу 85.000 запослених којима је забрањен приступ осјетљивим зонама, због исламске радикализације. Неки су добили и отказ. Четрдесетак случајева је примијећено и у градском саобраћајном предузећу које има 45.000 запослених.

Прошле године је суспендовано десетак наставника и учитеља из истих разлога, од укупно 800.000 запослених, док је у школама званично било регистровано око 600 случајева међу ђацима. Сумњива лица примијећена су и у сектору нуклеарних електрана!

Приликом запошљавања, будући полицајци, жандарми, војници и сви који раде на осејтљивим мјестима подлијежу контроли, али министар Колом поручује да сада жели да се њихово понашање прати током читаве каријере. То је ушло у нови приједлог антитерористичког закона о коме тренутно расправљају француски посланици.

Извор: Агенције