latinica  ћирилица
14/09/2017 |  12:43 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Конвој са исламистима стигао на исток Сирије

Аутобуси са евакуисаним припадницима Исламске државе и члановима њихових породица стигли су на територију под контролом милитаната у источниом дијелу Сирије, пренио је Би-Би-Си.
Конвој са исламистима (фото:advance.hr) -
Конвој са исламистима (фото:advance.hr)

Сиријске власти дозволиле су пролазак конвоја преко читаве земље у оквиру договора према којем су милитанти напустили енклаву на граници Сирије и Либана.

Конвој је данима био блокиран у пустињи, након што је коалиција под вођством САД саопштила да неће дозволити пролазак возила према Деир ез Зору.

Активисти су изјавили да су аутобуси наставили пут касно синоћ.

Коалициони дронови престали су да надлијећу конвој након што су извршили нападе, гађајући мостове и милитанте који су покушали да побјегну.

Коалиција је објавила да је обуставила надгледање на захтјев руских званичника, како би се омогућио пролазак сиријских државних трупа и руских снага поред конвоја у правцу Деир ез Зора у оквиру офанзиве против исламиста.

Око 300 милитаната и 300 цивила напустило је енклаву Исламске државе 28. августа, а истовремено су прекинути напади либанске и сиријске армије, као и припадника либанског покрета Хезболах.

Извор: СРНА