latinica  ћирилица
14/09/2017 |  11:19 ⇒ 11:21 | Аутор: РТРС

Кривична пријава против Келеминца због паљења Новости

Против лидера Аутохтоне-хрватске странке права (А-ХСП) Дражена Келеминца поднесена је кривична пријава због јавног подстицања на мржњу и насиље према српској националној мањини, послије два случаја паљења недјељника Новости испред просторија Српског народног вијећа у центру Загреба.

МУП Хрватске је саопштио да је полиција поднијела кривичну пријаву државном тужилаштву након криминалистичког истраживања у којем је утврђено да се у Келеминчевом "понашању и чињењу" стичу "сва битна обиљежја кривичног дјела јавног подстицања на мржњу и насиље, из члана 325. Кривичног закона, усмјереног према одређеној групи у конкретном случају, српској националној мањини".

Након другог случаја паљења Новости, 12. септембра, полиција је извијестила да ће проширити раније започето криминалистичко истраживање против Келеминца који је испред сједишта СНВ запалио Новости и 2. септембра, рекавши да су позивале на подметање пожара у Хрватској у јеку туристичке сезоне.

На протесту који је у уторак окупио десетак чланова десничарске, ванпарламентарне А-ХСП, Келеминец је оптужио Новости да шире мржњу, а њихове насловнице попут "Лепа наша лепо гори" и "Жаримо и палимо" назвао је терористичким чином. Казао је и да је А-ХСП поднио кривичну пријаву државном тужилаштву против СНВ-а због подстицања на расну и етничку нетрпељивост.

Он тврди да је спаљивање новина било порука хрватској власти да прекине да финансира Новости са 3,2 милиона куна годишње, јер то нису Новости српске мањине, него "фераловаца" (угашени недјељник Ферал трибуне) који су увијек били против Хрватске.

Извор: РТС