latinica  ћирилица
14/09/2017 |  10:43 ⇒ 21:42 | Аутор: РТРС

Лукач: Не смијемо дозволити рушење највише институције Српске (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да се не смије дозволити оно што је опозиција у Српској покушала да уради на бруталан начин у Народној скупштини, а то је рушење највише институције Републике Српске.
Драган Лукач - Фото: СРНА
Драган ЛукачФото: СРНА

"Опозиција је покушала да блокира рад Скупштине, да заустави њен рад, што представља рушење Народне скупштине. То се ради по матрици обојених револуција и све мале и велике издаје које је до сада направио Савез за промјене дјечија су игра у односу на оно што су јуче урадили", сматра Лукач.

Он је појаснио да је јуче у Народној скупштини Републике Српске створена ситуација која до сада није никада виђена.

"Народна скупштина Републике Српске јесте једнако Република Српска и ми не смијемо дозволити да било ко сруши и заустави рад Народне скупштине. Опозиција је то јуче покушала урадити на један бруталан начин, није им то прошло и сигурно патриоте у Српској то неће дозволити", поручио је Лукач.

Он је коментаришући тврдње опозиције да је јуче у Народној скупштини Републике Српске МУП злоупотријебљен и да су полицајци прекорачили овлаштења оцијенио да није било злоупотреба припадника МУП-а у Народној скупштини Српске, истичући да је полиција радила у складу са законом.

Лукач сматра да је полиција професионално радила свој посао и поступала у складу са законом, те на основу наређења и тражења предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића да се одржи ред да би сједница могла да буде настављена.

"Предсједник Народне скупштине позвао је све посланике да учествују у раду Скупштине, што су посланици опозиције одбили, насилним методама и класичним насиљем које су и најавили у својим изјавама да ће спријечити рад Народне скупштине на било који начин, па и физички. Народни посланик Адам Шукало почупао је картице предсједнику и потпредсједницима Народне скупштине и то усликао и ставио на своју страницу на друштвеној мрежи, што ће нам послужити као доказ за извјештај против њега", рекао је министар Лукач.

Осврћући се на Шукалову објаву на "Твитеру" да му је упутио озбиљне пријетње, Лукач је нагласио да није било никаквих пријетњи.

"На моје питање зашто назива полицајце, који су се налазили у Народној скупштини као обезбјеђење, ошишаним криминалцима, на основу чега и ког права може тако да се понаша према полицајцима који раде свој посао, Шукало је питао ко је пустио полицајце у Скупштину, иако добро зна да полиција обезбјеђује парламент Српске и ту је стално присутна", појаснио је Лукач.

Министар унутрашњих послова Српске додао је да је Шукало након што га је упитао ко му је наредио да руши Народну скупштину која је крвљу стварана, "почео да хистерише и вришти" како му се пријети.

"Ту је било најмање 20 људи који могу то да потврде и то је права истина", појаснио је Лукач.

Посланици опозиције у Народној скупштини Републике Српске блокирали су рад највише законодавне институције, јер није постигнут договор на сједници скупштинског Колегијума о разматрању ревизорских извјештаја.

Они су стали иза стола за којим сједи скупштинско рукводство и тиме онемогућили одржавање сједнице.

Извор: СРНА