latinica  ћирилица
14/09/2017 |  08:23 ⇒ 08:35 | Аутор: РТРС

Пале- Дани Кинотеке Републике Српске

У Културном центру Пале почиње манифестација Дани Кинотеке Републике Српске, којом ће бити обиљежено 25 година од оснивања филмског архива Републике Српске.
Дани кинотеке Републике Српске (фото:trebevic.net) -
Дани кинотеке Републике Српске (фото:trebevic.net)

- Биће то прилика да се још једном подсјетимо на вријеме у којем су заједно са Републиком Српском настајале и њене институције, међу којима и Срна филм, прво филмско предузеће Републике Српске, основано почетком јула 1992. године. Истовремено, оснивањем Срна филма, снимају се и први документарни филмови, те започиње формирање филмског архива, данашње Кинотеке Републике Српске - истакао је директор Кинотеке Милован Пандуревић.

Према његовим ријечима, посебан програм посвећен је сјећању на филмског редитеља Миодрага Тарану, идејног оснивача и првог директора Срна филма, а биће одржан сутра у 19.00 часова.

У оквиру званичног програма биће приказан први документарни филм "Љето сам провео", снимљен у продукцији Срна филма 1992. године, који потписују Зоран Маслић и Миодраг Тарана.

Биће приказани и Таранини документарци из предратног периода "Небеска берба" /1991/ и "Дјевојчица из прошлог вијека" /1986/, оба у продукцији сарајевског Форума и тадашње ТВ Сарајево.

У историји кинематографије Републике Српске документарни филм "Љето сам провео..." Зорана Маслића и Миодрага Таране остаће забиљежен не само као први документарац Републике Српске, него и као први награђени филм, а награда са 40. београдског фестивала документарног и краткометражног филма за најбољи филм у видео селекцији из 1993. године биће уједно и прва награда у области културе додијељена ауторима из Републике Српске.

За сутра у 20.00 часова планирана је ретроспектива документарних филмова Срна филма, а биће приказани документарци "Мој Милане" /1995/ Душка Анђића, "Сувенир" /1998/ Милована Пандуревића, "Буквар буквица" /2001/ Миленка Јовановића, "Повратак јужним планинама" /1997/ Славка Милановића и "Живот" /2000/ Драгана Елчића.

Тродневни програм завршава се у суботу пројекцијом филма Срђе Пенезића "Име: Добрица, Презиме: Непознато", са Славком Штимцем у насловној улози.

У филму играју и Хана Селимовић, Богдан Диклић, Мирјана Јоковић, Рената Улмански, Миодраг Мргуд Радовановић, те први пут на филму Хелена Јаковљевић и други. Филм је снимљен 2016. године у продукцији Логос филма; свјетску премијеру имао је на фестивалу у Монтреалу у августу, а београдску у Сава центру у новембру прошле године.

Пројекцији филма у Палама, у оквиру манифестације Дани Кинотеке Републике Српске, која ће уједно бити и премијерно приказивање филма у Српској, присуствоваће и дио ауторске екипе сценариста и редитељ Срђа Пенезић, носилац главне улоге Славко Штимац и продуцент филма Весна Голубовић.

Генерални покровитељ манифестације је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске.

Извор: СРНА