latinica  ћирилица
14/09/2017 |  07:46 ⇒ 08:35 | Аутор: РТРС

РОСУ цијелу ноћ претресала Црвени крст, има ухапшених!

Припадници РОСУ претресли су синоћ просторије привременог органа општине Пећ и привеле Мома Дашића, секретара Црвеног крста из система Црвеног крста Србије.

Претходно су приведена још два секретара, у Грачаници и Драгашу.

Како је јавио РТС, Момо Дашић је одведен на саслушање, а предсједник општине Пећ Милош Димитријевиц је позван да се данас јави на информативни разговор у полицији. Полиција је раније привела и секретаре републицког Црвеног крста у Грачаници и Драгашу, Свету Живића и Зећира Зурапија.

Живић је такође задржан на саслушању, док је Зурапи, из села Рапча код Драгаша, пуштен.

Полиција је у Грачаници и Драгашу одузела печате Црвеног крста и заплијенила документа о социјално угроженим породицама у кућама приведених.

Припадници РОСУ су синоћ били и у просторијама координатора Црвеног крста за Косово и Метохију у сејверној Косовској Митровици. Такође су упали и у зграду општине Обилић, у селу Племетина, одакле износе документацију. У овој акцији нема привеђених.

Секретар Покрајинског Црвеног крста каже да је разлог претреса попис становништва који се врши ради израде социјалне карте, на основу које се утврђује коме треба хуманитарна помоћ.

- Израда социјалне карте за све људе, јер се послије тога раде критеријуми коме треба хуманитарна помоћ, коме не иде... Ми то сваке године обнављамо, али нам је потребна сада израда социјалне карте због огромних промјена у току године - каже Драгиша Мурганић.

Из косовске полиције нема објашњења синоћне акције у више српских средина на Косову. Албански медији преносе да је у опсежној полицијској операцији неколико људи ухапшено, наводно због шпијунаже.

Анонимни извори из косовске полиције, како преноси Косово прес, наводе да је у овој акцији пронађен материјал који указује на илегално прикупљање личних података на Косову.

Извор: Танјуг