latinica  ћирилица
13/09/2017 |  20:02 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

"БХ новинари" забринути због вербалних напада на новинаре у Бања Луци

Управни одбор Удружења БХ новинари изражава забринутост због три вербална напада на новинаре у Бања Луци, те онемогућавања новинарских екипа да извјештавају са засједања Народне скупштине Републике Српске  и других актулених догађаја у овом граду.
БХ новинари - Фото: илустрација
БХ новинариФото: илустрација

Прво је штрајкач глађу – запослен у  Жељезницама Српске, Чедомир Кнежевић одузео микрофоне екипи Радиотелевизије Републике Српске , због чега су други новинари солидарно одбили снимање изјава и захтјева штрајкача.

Сат касније је Миладин Станић, посланик СДС-а у НСРС, вербално напао и из скупштинске сале избацио сниматеље РТРС. Трећи напад је услиједио на прес конференцији организованој поводом блокаде рада НСРС, којом приликом је Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине, извријеђао дописницу Ослободјења из Бања Луке Гордану Катану и дописника Дневног аваза Горана Дакића.

УО БХ новинара најоштрије осуђује нападе не новинаре и сниматеље, те захтијева од надлежних органа НСРС, као и свих посланичких клубова и самих посланика поштивање слободе медија и осигурање несметаног рада новинарским екипама, без обзира на политичке сукобе и друга збивања у просторијама Народне скупштине. Недопустиво је да странке опозиције и позиције у Републици Српској користе међусобне обрачуне као прилику за истовремене нападе на новинаре, или као могућност да се обрачунају са медијима у оквиру постојећих политичких превирања на јавној политичкој сцени Српске.

УО БХ новинара позива новинаре свих медија у Бања Луци да солидарно одбију извјештавати са догађаја на којима су нападнуте њихове колеге, без обзира из којег су медија, те да бојкотирају сваког политчара или политичарку који пријете новинарима и онемогућавају их у обављању професионалних задатака, саопштено је из Управног одбора Удружења "БХ новинари".