latinica  ћирилица
13/09/2017 |  19:40 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Хрватски одборник изазвао словенчког посланика: Дођи у ринг!

Сплитски градски одборник Мартин Паук, из Моста независних листа, изазвао је на својој Фејсбук страници словенчког заступника Жана Махнича, који је за сутра сазвао сједницу парламентарног Одбора за одбрану на тему спремности словеначке војске на кризу због могуће примјене арбитражне пресуде о граничном спору са Хрватском у Пиранском заливу.
Пирански залив - Фото: илустрација
Пирански заливФото: илустрација

Паук је Махнича оптужио да хушка на рат са Хрватског и позвао га на обрачун у рингу, без оружја.

"Ова сподоба на слици је Жан Махнич (27), по занимању заступник у словеначком парламенту, а по карактеру идиот који је за сутра сазвао сједницу о рату Словеније и Хрватске. Позивам наведеног крвожедног заступника, кад је већ жељан борбе, рата и крви - на обрачун у рингу са мном. Без оружја, само руке и ноге, двојица улазе, само један излази", навео је Паук.

Махнич нека представља Словенију, ја волонтирам за Хрватску, навео је Паук и додао да ће земљи побједника припасти спорна територија.

"Доста нам је ратова, доста нам је жртава, доста је било разарања и смрти", поручио је Паук.

Махнич је, наиме, одбио захтјев премијера Мира Церара да откаже сједницу парламентарног одбора на тему спремности словеначке војске на кризу због могуће примјене арбитражне пресуде о граничном спору са Хрватском у Пиранском заливу.

На конференцији за новинаре је рекао да из кабинета Церара цуре информације и да је чуо да хрватска влада шаље два брода - један код Умага и један у околину Пуле.

На тим бродовима су наводно, како тврди Махнич, припадници специјалних јединица Хрватске војске, а не обалска стража.

Њихов циљ је, тврди, спријечити арбитражу одлуку о граници у Пиранском заливу.

Додао је да је Хрватска спремна да брани своју земљу, али да Словенија не зна како ће то да направи.

"Не дај Боже да дође до конфликата, које можемо очекивати с хрватске стране", рекао је Махнич који је Церара оптужио да не ради ништа по овом питању.

"Хрватска је спремна да користи све снаге да спријечи имплементацију арбитраже", каже Махнич и тражи провјеру војске, пренио је хрвтски портал 24сата.

У словеначкој јавности, наиме, у уторак се појавила информација да је Махнич за 14. септембар сазвао сједницу на којој треба да се расправља о спремности словеначке војске за случај заоштравања спора с Хрватском око арбитражне пресуде о граници.

Ријеч је о провјери словеначке војске за случај евентуалног рата с Хрватском. Махнич је, иначе, посланик Словеначке демократске странке (СДС) бившег премијера и опозиционог челника Јанеза Јанше.

Извор: Танјуг