latinica  ћирилица
13/09/2017 |  19:22 ⇒ 14/09/2017 | 09:34 | Аутор: РТРС

Да ли иза покушаја блокаде НСРС стоји "македонски сценарио"? (ВИДЕО)

Ништа се данас не дешава случајно, тврде стручњаци за безбједност. Тако, истичу, и опозиција користи социјалне немире да би реализовала тзв. “македонски сценарио”, који је и почео у Собрању. О томе ко стоји иза покушаја изазивања немира - данас су, оштрим саопштењима полемисали СНСД и опозиција.
Опозиција блокирала рад парламента Српске - Фото: РТРС
Опозиција блокирала рад парламента СрпскеФото: РТРС

Из СНСД-а су поручили да је Савез за промјене кренуо у најопаснију авантуру до сада. Наглашавају да су "акцију насилног заузимања парламента осмислили дио политичког Сарајева, екипа Џорџа Сороша и његовог референта Брајана Хојт Јиа, која је стигла у Републику Српску, и добро позната амбасада у Сарајеву".

"Политичко Сарајево жели да уништи Републику Српску, особље амбасаде жели да уништи Милорада Додика и СНСД. Шта желе СДС, ПДП и НДП? Пошто немају продршку јавности, и то им је очито стављено до знања, предложено им је да крену у рушење најважнијег мјеста у држави - Народне скупштине", истичу у СНСД-у.

На ставове СНСД-а стигли су експресни одговори прозваних. Из Америчке амбасаде за Н1 су рекли да теоријом завјере СНСД покушава одвратити пажњу од стварних проблема. И у ПДП-у тврде да је управо СНСД најбруталније напао Народну скупштину Српске, док у НДП-у кажу да је власт потегла за опробаном методом помињањем Сороша и страних елемената. И док у НДП-у поручују да неће одустати и тврде да се већ назире крај режима, у СДС-у тврде да власт овако покушава да скрене пажњу са питања које је опозиција покренула.

"У немогућности да одговори на конкретне захтјеве опозиције, Режим измишља непостојеће непријатеље Републике Српске и у ту функцију ставља своје плаћенике, прелетаче и медије који су под контролом власти", кажу у СДС-у.

Предсједник ДНС-а, Марко Павић, сматра да је оно што опозиција ради у Народној скупштини више циркусантско него политичко понашање, те да у парламент не треба уводити циркус већ дијалог.

"Не може неко ко нема већину у парламенту да инситира на томе да су његови приједлози најбољи. Демократија значи да већина одлучује. Овдје је већина на другој страни, а они који су у мањини хоће да наметну своја мишљења", истиче Павић.

Стручњаци из области безбједности тврде да се данас ништа не дешава случајно и да опозиција користи социјалне немире да би реализовала тзв. "македонски сценарио”, који је и почео у Собрању.

"И овдје се жели призвати страни фактор, желе се створити нереди, насиље, како би се уз присуство страног фактора, истог који је посредовао у Македонији – Брајана Хојта Јиа,  тражило од власти Републике Српске улазак опозиције у Владу до наредних избора", навео је декан Факултета за безбједност Предраг Ћеранић.

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, истиче да у томе учествује један дио опозиције , а да су вјероватно инспиратори негдје са стране.

"Западни центри моћи покушавају до краја да наметну своју вољу на Балкану, а за сада им је остала непокорна Република Српска, и у некој мјери Србија", додаје Анђелковић.

Да ће до оваквих сцена у Парламенту Српске доћи, још раније су упозоравала бројна удружења. Из Српског сабора “Заветници” поручују да ће Српска доживјети “македонски сценарио”, поклекне ли пред овим притисцима.

"Они уцјењују Републику Српску, они не служе народу Српске, нису ту да заступају интересе оног дијела који мисли опозиционо и који не подржава власт, они су да подривају Републику Српску и буду продужена рука и страних амбасада, али и унитаристичких власти у Сарајеву", нагласила је Милица Ђурђевић из Српског сабора "Заветници".

Огласило се Удружење "Част отаџбине".

“Која политичка перцепција вам даје за право да изговорите небулозу „нема више парламента“?! У име кога то говорите и ко вам је дао легимитет да послије рата уводите рат у своју отаџбину. Ми смо свјесни да су Чавић, Говедарица и Бореновић заговорници насиља по рецепту `Алијине Исламске декларације` и да је очигледно како је садејство за `ванпаламентарна дјеловања` са `калифом` Бакиром пут ка нашем нестанку", стојиу саопштењу.

И из “Источне алтернативе” су упозорили да странке које чине Савез за промјене настоје да изазову хаос и нестабилност у Српској, да би дошло до евентуалне интервенције међународне заједнице која би им омогућила долазак на власт.