latinica  ћирилица
13/09/2017 |  18:19 ⇒ 18:42 | Аутор: РТРС

Преминуо Славко Голдштајн

Публициста и историчар Славко Голдштајн умро је у Загребу у 89. години живота, јавља Јутарњи лист.
Славко Голдштајн - Фото: РТС
Славко ГолдштајнФото: РТС

Голдштајн је аутор и уредник многобројних књига и један од најистакнутијих хрватских интелектуалаца.

Голдштајн је био предсједник Савјета Спомен-подручја Јасеновац. Објавио је низ књига о новијој хрватској историји, заложивши се да се не манипулише бројем жртава и изрази саучешће свим жртвама, без обзира на националност и вјеру.

Био је међу онима који су се жестоко противили фалсификовању историје, као и употреби фашистичких симбола у модерној Хрватској, међу којима је и усташки поздрав "За дом спремни".

Рођен је 1928. године у јеврејској породици Иве и Лее Голдштајн, а Славко Голдштајн је рођен када се породица на пропутовању нашла у Сарајеву.

Дјетињство је провео у Карловцу, а на почетку рата усташе су ухапсиле његовог оца, док је сам успио да побјегне у Бачки Ковачевац.

Од 1942. године Славко Голдштајн је сарађивао с партизанским јединицама, а крај рата дочекао је у чину поручника. Многи из његове породице страдали су или завршили у концентрационим логорима.

Послије рата Голдштајн је једно вријеме живио у Израелу, а у Загребу је студирао књижевност и филозофију. Радио је и као новинар, па у "Јадран филму", а био је један од оснивача Вјесника у сриједу и уредник Вјесникa.

Заједно са братом покренуо је крајем осамдесетих иницијативу за оснивање Хрватске социјално-либералне странке, прве хрватске политичке партије, чији је у почетку био и предсједник.

Након њега странку преузима Дражен Будиша, а Голдштајн је био предсједник Јеврејске општине Загреб, а касније јеврејске заједнице Бет Израел.

Једно вријеме је био и савјетник некадашњег хрватског премијера Зорана Милановића.

извор: РТС