latinica  ћирилица
13/09/2017 |  18:14 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

Пале: "Дани Душка Трифуновића", Ковачевић побједник литерарног конкурса

Ученику деветог разреда Основне школе "Соколац" Ђорђу Ковачевићу данас је на Палама, у оквиру манифестације "Дани Душка Трифуновића", уручена награда за освојено прво мјесто на литерарном конкурсу о теми "Знам зашто".
Пале: "Дани Душка Трифуновићша" - Фото: СРНА
Пале: "Дани Душка Трифуновићша"Фото: СРНА

Друга награда припала је Сари Вићентијевић из Белог Потока у Србији, а трећа Милици Миждало из Белог Потока.

Ковачевић је захвалио за награду, истичући да му је она подстрек за рад, будући да већ има објављену једну књигу.

Он је навео да се књига зове "Загрљај живота" и да је ријеч о збирци пјесама и кратких прича за дјецу које говоре о љубави, срећи и љепоти живљења.

Предсједник жирија, професор српског језика Бранка Чугаљ изјавила је да је на конкурс приспјело много дјечијих радова написаних на српском језику ћириличним писмом.

"То су радови ученика основних школа из Републике Српске, Србије и Црне Горе и било је веома тешко изабрати најбољег јер је ријеч о различитом узрасту", рекла је Чугаљева.

Директор Културног центра Пале Марко Сикима рекао је Срни да је данас, другог дана манифестације, одржан Дан дјечије поезије под називом "Прво воће".

"Са пјесницима смо посјетили основне школе `Пале` и `Србија` и дјеца су била задовољна, а овогодишњој манифестацији присуствовао је и велики број грађана", навео је Сикима.

Он је истакао да ће настојати да манифестација сваке године буде обогаћена новим садржајима, јер је Душко Трифуновић то заслужио.

Своју поезију дјеци су се представили пјесници Маријана Петронић, Миланко Боровчанин Ромсок, Миленко Јевђевић, Радмила Кнежевић и Момчило Мошо Одаловић, а наступио је бенд Дејане Хршум која је пјевала пјесме чије је текстове написао Душко Трифуновић.

Књижевна манифестација "Дани Душка Трифуновића", посвећена овом српском књижевнику, пјеснику и телевизијском аутору, отворена је јуче на Палама.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу код Брода 1933. године. По доласку у Сарајево, са 25 година објавио је прву књигу. Написао је двадесетак књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање "сарајевске рокенрол школе".

Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су "Бијело дугме", "Индекси", Здравко Чолић, Арсен Дедић...

Остаће упамћен и као аутор емисија на ТВ Сарајево "Шта дјеца знају о завичају".

У Нови Сад је избјегао по избијању рата у БиХ 1992. године, гдје је и умро 2006. године. Сахрањен је у Сремским Карловцима.

Извор: СРНА