latinica  ћирилица
13/09/2017 |  18:03 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

У Бањалуци и Новом Граду обиљежавање Дана несталих и одбране западних граница

У Бањалуци ће 15. септембра бити обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату, а 18. септембра у Новом Граду, Дан одбране западних граница Републике од хрватске агресије, најављено је из Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић нагласио је да Српска још трага за 1.670 несталих војника и цивила, док се у три спомен-костурнице у Српској налази 650 неидентификованих посмртних остатака.

Од јануара 2008. од када је тражење несталих прешло у надлежност Института за тражење несталих БиХ, идентификовано је тек 30-ак српских жртава, што за породице и Српску није задовољавајуће.

"Владине и невладине организације с правом реагују на неефикасност, незаинтересованост и политичку злоупотебу Института", рекао је новинарима Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Он је истакао да ће Министарство заједно са невладиним организацијама реаговати како би била покренута иницијатива да се Институт за нестала лица БиХ "пробуди из сна" и врати у оквире дјеловања, због којег је и основан.

Говорећи о обиљежавању одбране западних граница Српске и БиХ од хрватске агресије, Савановић је навео да је хрватско војно и политичко руководство намјеравало да српско питање у БиХ ријеше како је било ријешено и у Хрватској.

"Вођени том логиком, они су 17, 18. и 19. септембра 1995. године извели офанзиву на западне границе Републике Српске, од Козарске Дубице, преко Новог Града и Костајнице до Градишке, са намјером да дођу до Бањалуке, те да са /такозваном/ Армијом БиХ протјерају Србе из БиХ", рекао је Савановић.

Он је навео да су у томе спријечени захваљујући храбрим и надљудским напорима српских бораца, који су зауставили хрватску офанзиву и протјерали хрватске снаге, које су у једном моменту прешле ријеку Уну и дошле на српску територију.