latinica  ћирилица
13/09/2017 |  17:10 | Аутор: РТРС

Рудно богатство Сјеверне Кореје вриједно 10.000 милијарди долара

Сјеверна Кореја можда нема доказане резерве нафте, али лежи на резервама више од 200 минералних руда, чија је вриједност процијењена на до 10.000 милијарди долара.

Не постоје званични подаци о томе колико заиста вриједи сјевернокорејско рудно богатство, али према грубим процјенама са почетка ове деценије, сјевернокорејске резерве угља, руде гвожђа, цинка, бакра, графита, злата, сребра, магнезита, молибдена и многих других метала, вриједе између 6.000 и 10.000 милијарди долара, преноси Раша тудеј.

Прије распада Совјетског Савеза, званични Пјонгјанг је увелико био посвећен рударским активностима и трговини са сусједним комунистичким партнерима. Међутим, рударска индустрија је почетком 90-их година прошлог вијека доживјела колапс, због деценија занемаривања и мањка средстава за развој инфраструктуре која би подржала рударске активности.

Сјевернокорејски рударски сектор је сада под потпуном забраном Уједињених нација, јер је Пјонгјанг протеклих мјесеци повећао број нуклеарних проба и појачао ратоборну реторику. УН су прошле године почеле да забрањују Пјонгјангу трговину металима, наводи РТ, подсјећајући да је само од трговине угљем Сјеверна Кореја генерисала годишње приходе од преко милијарду долара. Сврха санкција је, како наводи РТ, да се обустави сјевернокорејска трговина рудама и да режим Ким Џонг-Уна остане без пријеко потребних средстава.

Извор: Независне