latinica  ћирилица
13/09/2017 |  16:38 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

У Поткозарју ускоро системи за наводњавање на 1.200 хектара (ВИДЕО)

Високе температуре и дуг сушни период током љета нанио је велику штету пољопривредницима у Српској, која је процијењена на око 270 милиона марака.
Повртарство у Приједору - Фото: РТРС
Повртарство у ПриједоруФото: РТРС

Највећу штету од суше претрпјеле су ратарске културе, прије свега кукуруз, али и воће и поврће који се узгајају на отвореном. Међутим, штета је била много мања на мјестима гдје су инсталирани системи за наводњавање.

Приједор тренутно не може да се похвали великим површинама пољопривредног земљишта које се наводњава, међутим, тај проблем ускоро би могао да буде ријешен.

Како би се штете проузроковане сушом у будућности свеле на минимум, Влада Српске у наредном периоду општинама и градовима усмјериће пет милиона марака за суфинансирање набавке опреме за наводњавање. У Поткозарју би ови системи требало да буду инсталирани на површини од преко 1.200 хектара.

Влада Српске је по основу подстицаја за суфинансирање система за наводњавање, у периоду од 2007. до 2016. године издвојила око 10 милиона марака, а системи су широм Српске инсталирани на површини од око 10 хиљада хектара.