latinica  ћирилица
13/09/2017 |  16:26 | Аутор: РТРС

Анђелковић: Опозиција нема право да руши Српску

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да опозиција у Републици Српској има право да блокира парламент, али да "не може да руши државу, посебно када се има у виду `македонски сценарио`".
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

"Опозиција има право да прибегава парламентарној опструкцији и блокади парламента, јер је све то део нормалне демократске праксе, али треба имати у виду да се Република Српска не налази у околностима као нормална држава", рекао је Анђелковић Срни.

Он је истакао да је Република Српска изложена сталној мирнодопској агресији од разних западних центара моћи и сарајевских кругова с циљем централизације БиХ.

Анђелковић је оцијенио да свако слабљење Републике Српске значи призивање нереда и може да буде утирање пута онима који желе да раде на њеном укидању.

"Опозиција, и када има право нешто да ради, мора да размисли да ли је то добро за Републику Српску и да ли је борба за власт и то што се сада предузима вредно ризика по државу, посебно у околностима када се има пред очима `македонски сценарио` и оно што се недавно дешавало у Македонији, где су ствари на сличан начин отпочињале", навео је Анђелковић.

Он је додао да су на македонској неслози профитирали само македонски непријатељи.

"Македонија је данас провизорна држава и питање је да ли ће опстати као македонска држава или ће се раздвојити у једну врсту македонско-албанске конфедерације", каже Анђелковић.

Он је истакао да се Република Српска налази у сличној ситуацији и да над њом "стално виси мач", те да због тога и опозиција и власт морају да буду много одговорнији и да не прихвате ову врсту игара.

"Опозиција има право да се бори за долазак на власт, али нема право да руши државу. Исто тако власт мора бити спремна на дијалог са опозицијом како би се налазила конструктивна, а не деструктивна решења", рекао је Анђелковић.

Извор: Срна