latinica  ћирилица
13/09/2017 |  15:55 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Пандуревић: Допуном Декларације ријешити проблем границе са Хрватском

Шеф Клуба посланика СДС-а у Парламентарној скупштини БиХ Александра Пандуревић изјавила је данас да је циљ ове странке да допуном Декларације о Пељешком мосту буду ријешени проблеми у вези са границом који постоје годинама.
Александра Пандуревић - Фото: РТРС
Александра ПандуревићФото: РТРС

Декларацијом се позивају надлежни органи Хрватске, односно ЕУ, да без одгађања обуставе радњу чији циљ може бити умањење или потпуно укидање суверених права БиХ и да се хитно укључе у разговоре ради постизања билатералних рјешења у вези са разрјешењем граница на мору.

- Клуб СДС-а предложио је сљедеће - неопходно је ријешити питање границе на Костајници која свакодневно утиче на животе људи. На 11 мјеста државна граница прелази ријеку Уну. То су отворена питања која морају бити ријешена - рекла је Пандуревићева.

Она је истакла да се позивају власти Хрватске и Европске комисије да обезбиједе средства за мост на Сави код Градишке, да би та путна саобраћајница била повезана на значајан међународни путни коридор.

- Позивамо Хрватску да се уврсти у Јадранско-јонску магистралу и траса преко Поповог поља да би се привредно оживио тај дио Херцеговине и задржало становништво. И четврта ствар коју позивамо да се ријеши је Унска пруга - рекла је Пандуревићева, појашњавајући амандмане СДС-а на предложену Декларацију.

Посланик НДП-а у Парламентарној скупштини БиХ Момчило Новаковић сматра да је данашња расправа о Пељешком мосту у парламенту БиХ показала удаљеност ставова о том питању.

- Расправа је у доброј мјери отворила и у доброј мјери разголитила овај проблем. Резултат те расправе ће бити обавеза за извршне власти да почну озбиљне преговоре са Хрватском за рјешење проблема - рекао је Новаковић.

Он сматра да прије данашње расправе у парламенту БиХ није показана воља да се тим питањем озбиљно баве институције.

Извор: СРНА