latinica  ћирилица
13/09/2017 |  15:36 | Аутор: РТРС

Опозиција ће покренути иницијативу за смјену Чубриловића и Аћића

Посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић изјавио је данас у Бањалуци да ће опозиција покренути иницијативу за смјену предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића и генералног секретара ове институције Марка Аћића, јер су, како тврди, у функцији подстицања незаконитости.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

Чавић је поновио да је данас прекршен низ закона и да је циљ, како каже, тјерања посланика опозиције са скупштинске сједнице да по сваку цијену буде спријечена расправа о ревизорским извјештајима.

"Владајућа већина данас је суспендовала уставноправни поредак", мишљења је Чавић.

Након што је у малој сали настављен рад Народне скупштине без присуства опозиције, он је рекао новинарима да се опозиција неће вратити у скупштину док "све не буде доведено у ред".

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Вукота Говедарица запитао је да ли је ико видио да је скупштина, на приједлог предсједника Чубриловића, опозицији изрекла мјеру удаљавања са сједнице.

"Наравно да није, јер се скупштина о томе није изјаснила", рекао је Говедарица и додао да нико није позвао потпредсједника Народне скупштине Соњу Караџић Јовићевић да уђе на сједницу.

Он сматра да је власт злоупотријебила Министарство унутрашњих послова Републике Српске, тврдећи да на сцени апсолутно безакоње.

"Дужан сам да вас обавијестим да је у скупштини дефинитивно престао да важи сваки демократски облик сарадње људи који треба да бране Устав", рекао је Говедарица.

На питање да ли је разговарао са страначким колегом Миладином Станићем о избацивању камермана Радио-телевизије Републике Српске, Говедарица је рекао да их нико није избацио, него је затражено да, како каже, не снима приватне разговоре за вријеме скупштинске паузе.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је владајућа коалиција потпуно одустала од било каквих демократских принципа.

У малој сали Народне скупштине у току је 21. редовна сједница парламента, којој присуствују посланици владајуће коалиције, посланици коалиције "Домовина" и министри у Влади Републике Српске.

На програму РТРС Плус у току је пренос сједнице Народне скупштине.

Извор: Срна