latinica  ћирилица
13/09/2017 |  15:31 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

И. Сарајево: Управи ЦЗ уручена деминерска опрема вриједна 23.000 долара (ВИДЕО)

Управи Цивилне заштите Републике Српске данас је у Источном Сарајеву уручена деминерска опрема вриједна 23.000 долара. Овом донацијом Амбасаде САД-а у БиХ, у значајној мјери ће се побољшати рад на терену деминерског тима.
Донација Цивилној заштити - Фото: РТРС
Донација Цивилној заштитиФото: РТРС

Опрема за деминирање састоји се од девет локатора за касетну муницију и 70 самоносивих визира. Тимовима за деминирање помоћиће у безбједнијој и бржој претрази терена као и мањој могућности грешака у раду на терену.

Љубомир Божовић, вођа Тима за уклањање и уништавање минско-експлозивних средстава истиче да ће им нова опрема у будућем послу доста значити.

"Пошто нисмо имали те детекторе, а ове што смо добили су најновије генерације, требало би да будемо још успјешнији у проналажењу минско-експлозивних средстава", истиче Божовић.

Око 10 одсто становништва Репубике Српске живи у страху од мина, односно 1,5 одсто укупне територије Републике Српске још се налази под минско-експлозивним средствима. Републичка управа цивилне заштите настоји да у наредним годинама преосталу територију очисти од мина.

"Из дана у дан се појављују мјеста и простори за које ми нисмо имали информације да су под минама. Ова опрема значиће нам пуно у нашем даљем раду ради безбједности наших грађана, а самим тим и деминера на свакодневним задацима", нагласио је директор Републичке управе цивилне Заштите Миле Међед. 

Опрема која је данас уручена почеће да се користи на терену већ у наредним седмицама јер су тимови за деминирање већ оспособљени за рад са новом опремом.