latinica  ћирилица
13/09/2017 |  15:30 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Дератизација у Бијељини крајем септембра, 167 глодара по домаћинству (ВИДЕО)

Према резултатима мониторинга који је обавило предузеће "Еко заштита" у Бијељини број глодара процијењен je на 167 по домаћинству. Из градске управе саопштавају да је спроведена процедура јавне набавке и изабран извођач, па би дератизација требало да почне крајем септембра.
Бијељина - дератизација - Фото: РТРС
Бијељина - дератизацијаФото: РТРС

Систематска јесења дератизација мора бити урађена сваке године како би се смањио број глодара, а тиме заштитило здравље људи и животиња и смањила штета коју причињавају. Стручњаци упозоравају да на подручју Бијељине постоје 94 дивља одлагалишта смећа и чак 458 напуштених домаћинстава, што су потенцијални извори заразе коју преносе глодари.

У градској управи, осим штурог саопштења у коме чак није наведена ни вриједност уговора о систематској дератизацији, нити рокови за извођење овог посла, већ само име извођача, нисмо успјели добити више информација. У предузећу "Еко заштита" кажу да ће дератизацију спровести темељно, постављањем двије врсте биоцидних препарата на критична мјеста.

Дератизација ће бити обављена у подрумским просторијама зграда, школским и предшколским установама, вјерским објектима, болници и Дому здравља, у породичним стамбеним и помоћним објектима, а обухватиће и пољопривредна газдинства, за шта ће ће из локалног буџета бити издвојено 37.000 марака. Привредници имају обавезу да сами ураде дератизацију у својим просторијама.