latinica  ћирилица
13/09/2017 |  15:30 ⇒ 15:34 | Аутор: РТРС

Кошарац: Опозиција са странцима жели изазвати хаос у Српској

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац сматра да је у току специјални рат против Републике Српске и истиче да "СДС, заједно са странцима, ПДП-ом, НДП-ом покушава изазвати хаос у Српској".
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је, коментаришући настојања опозиције да блокира рад Народне скупштине Републике Српске, истакао да то показује малу дозу политичке потентности да кроз Пословник парламента Српске одређене теме ставља на дневни ред.

- Мислим да је ова ситуација била најављена у претходном периоду јер је предсједник СДС-а Вукота Говедарица најавио да ће се тући у парламенту Републике Српске и имали смо оштре пријетње предсједника НДП-а Драгана Чавића - рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Он сматра да је јасна ситуција да се представници из Републике Српске у институцијама БиХ користе за обрачун против институција Српске.

- Свједоци смо да се нападају институције и значајне политичке личности Републике Српске, као и РТРС. Очигледно је да је нова арена за опозицију на један нецивилизован начин и Народна скупштина Републике Српске - истакао је Кошарац.

Он сматра да "СДС заједно са странцима, ПДП-ом, НДП-ом покушава изазвати хаос у Републици Српској" и да се немоћ институција БиХ жели пренијети кроз хаотично стање у Српској, која је стабилна и чије су институције једино функционишу.

Говорећи о Централој банци БиХ и приједлогу предсједника Републике Српска Милорада Додика да се подијели добит ентитетима, Кошарац је подсјетио да је Српска унијела власништво у ову финансијску институцију.

Он сматра да је политиком /члана Предсједништва БиХ/ Младена Иванића Република Српска девастирана јер је изгубила финансијски суверенитет када је омогућено да индиректни порези пређу на ниво БиХ и да се првенствено пуни буџет институција БиХ, па тек онда буџети ентитета.

- На који начин надлежности треба враћати Републици Српској биће предмет будућих расправа и ставова институција Републике Српске - сматра Кошарац.

Извор: СРНА