latinica  ћирилица
13/09/2017 |  15:00 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

СНСД неће подржати Декларацију о Пељешком мосту

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да СНСД неће подржати Декларацију о Пељешком мосту.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Овом декларацијом позивају се надлежни органи Хрватске, односно ЕУ, да без одгађања обуставе радњу чији циљ може бити умањење или потпуно укидање суверених права БиХ и да се хитно укључе у разговоре ради постизања билатералних рјешења у погледу разрјешења граница на мору.

- Нећемо поржати декларацију јер је власт на нивоу заједничких институција потпуно демолирана због унутрашњих односа у тој коалицији. Ми данас немамо званичан став Предсједништва БиХ и Савјета министара о том питању и када је била расправа у вези са стањем око Пељешког моста, на сједници није био ни министар иностраних послова у Савјету министара Игор Црнадак, нити министар саобраћаја - рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Он је нагласио да је то показатељ о томе колико се озбиљно приступа питањима од важности за БиХ, појашњавајући да декларација није прихватљива јер према тачки дневног реда није у питању комплетна државна граница БиХ и Хрватске већ само стање око изградње Пељешког моста.

- Допуна декларације нема смисла јер ће створити много више проблема када је у питању државна граница и смарам да је кључно питање за Републику Српску оно што је третирано допунама те декларације. Сматрам да то треба третирати на другачиији начин, постоји капацитет да то буде посебна тачка дневног реда - рекао је Кошарац.

Он је напоменуо да дефинитивно институције БиХ не раде свој посао што је примјетно и кроз стање око Пељешког моста и када је у питању мост на Сави који је од великог значаја за Републику Српску, као и најважније питање Костајнице.

- Сматрам да је то требало одвојити од Пељешког моста и инсистирати да институције БиХ од институција Хрватске траже да се та питања нађу на дневном реду и да Хрватска деблокира оно што тренутно чини - рекао је Кошарац.

Извор: СРНА