latinica  ћирилица
13/09/2017 |  14:58 | Аутор: РТРС

Соколац: Изградња два објекта са 64 стамбене јединице

Реализацијом пројекта "Затварање колективних центара и алтернативних смјештаја - Цеб два" на Сокоцу ће до 2020. године бити изграђене двије зграде са 64 стамбене јединице чија је укупна вриједност око три милиона КМ.
Соколац -
Соколац

Начелник општине Милован Бјелица рекао је Срни да је на јуче завршеном дводневном семинару у Неуму, који је био посвећен затварању колективних центара у БиХ, ријешено веома битно питање за општину Соколац, стамбено збрињавања лица која живе у нехуманим условима.

Он је истакао да је Развојна банка Савјета Европе прихватила комплетну документацију општине Соколац и одоборила средства.

"Општина Соколац је успјела да прикупи и уради сву потребну пројектну документацију у протекле четири године за двије стамбене зграде са 64 стамбене јединице, за шта су нам одобрена средства од 2.200.000 КМ", рекао је Бјелица.

Он је додао да је локална управа обавила испитивање земљишта на одабраној локацији за градњу, обезбиједила прикључке на електро-енергетску, водоводну и мрежу отпадних вода, ријешила питање гријања и путне комуникације.

"Када се све то израчуна општина ће сигурно уложити 400.000 до 500.000 КМ, тако да на крају вриједност овог пројекта за нашу општину износи око 3.000.000 КМ", оцијенио је Бјелица.

Бјелица је истакао да је овај пројект већ ушао у поступак јавних набавки и да је објављен конкурс за прибављање потенцијалних извођача радова, који ће бити отворен 3. октобра.

Начелник општине Соколац се нада да ће укупан тендерски поступак бити завршен на вријеме и да ће припремни радови почети до краја ове године.

"Вољни смо да бар урадимо земљане радове до лежеће плоче у овој години, а сљедеће зидање и завршетак објеката до краја грађевиснке сезоне", истакао је Бјелица.

Он је нагласио да је општина Соколац сачинила листу са више од 100 породица које су се пријавиле на јавни позив за смјештај путем осигурања јавних стамбених рјешења, у складу са критеријумима Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске.

Пројектом "Цеб два" планирана је изградња 2.611 стамбених јединица непрофитног социјалног становња, а у њих ће уселити више од 7.200 корисника из 121 колективног центра у БиХ.

Дводневна тематска сједница о реализацији пројекта "Затварање колективних центара и алтернативног смјештаја" одржана је у Неуму у организацији Одбора Народној скупштини Републике Српске за заштиту права избјеглица, расељених лица и повратника.

Пројекат "Затварање колективних центара и алтернативних смјештаја преко осигурања јавних стамбених рјешење - Цеб два" реализује Министарство за људска права и избјеглице БиХ, у сарадњи са ентитеским министарствима за избјеглице и расељена лица у БиХ, локалним властима и УНХЦР-ом.

Извор: СРНА