latinica  ћирилица
13/09/2017 |  14:44 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Ремонтни завод Братунац закупио хале Елвака

Технички ремонтни завод Братунац закупио је производне хале у простору бијељинске фабрике Елвако и запослио 20 бивших радника ове фирме у стечају, објављено је на сајту Града Бијељина.
"Елвако" - Фото: РТРС
"Елвако"Фото: РТРС

Број ангажованих радника би до краја године требало да буде петоструко већи, а тренутни закупци би се по окончању стечаја могли појавити и као потенцијални купци овог предузећа.

Стечај Елвака покренут је у априлу због нагомиланих дуговања. Имовина овог предузећа, које је некада било међу најсупјешнијим у црној металургији, вриједи 19 милиона КМ, обавезе су двоструко веће, а сва непокретна имовина која се простире на око 140 дунума је под хипотеком.

Осим за раднике, покретање рада је значајно и за повјериоце, јер би се у супротном, трошкови стечајног поступка намиривали продајом машина.

Технички ремонтни завод је због повећаног обима производње закупио погоне процесне опреме, шина вођица, панелних ограда и арматурне мреже. Ови производи некада су пласирани у земље западне Европе, а тражени су и данас.

- Погон процесне опреме смо очистили и тако завршили са дефектажом и оспособљавањем машина за производњу, на основу чега већ крећемо са радом. Планирамо да до краја године пустимо у рад и остале погоне - најављује представник Завода  Вељко Љубинковић.

У овом заводу тренутно конструишу халу за иностраног купца.

- Ми све припремимо, спакујемо и бродом шаљемо за Намибију гдје се врши склапање - појашњава Љубинковић.

Закупци имају план да упоредо са ремонтом машина, купе и нова постројења и у погону процесне опреме обнове некадашњу производњу силоса, мјешалица и тракторских приколица.

Извор: СРНА