latinica  ћирилица
13/09/2017 |  14:38 | Аутор: РТРС

Израел подржава независну курдску државу

Израел подржава успостављање независне курдске државе, рекао је премијер Израела Бењамин Нетанјаху, док се Курди у Ираку припремају за референдум о независности којем се Багдад противи.
Тел Авив (фото:keiretsuforum.com) -
Тел Авив (фото:keiretsuforum.com)

Израел дискретно одржава војне, обавјештајне и економске везе са Курдима још од 60-их година прошлог вијека, сматрајући их штитом од заједничких арапских непријатеља. Курди живе на подручју Ирака, Турске, Сирије и Ирана.

Вођа ирачких Курда Масуд Барзани рекао је јуче да планира одржавање референдума о независности 25. септемба како је и планирано, упркос томе што је ирачки парламент гласао за његово одбацивање.

"Израел подржава легитимне напоре курдског народа да добије своју властиту државу", навео је Нетанјаху у писаној изјави страним дописницима.

Међути, додао је да Израел сматра Радничку странку Курдистана (ПКК) терористичком организацијом, а то је исти став који имају Турска, САД и Европска унија. Турска, Иран и Сирија су против курдског референдума, јер страхују да ће то подстакнути сепаратистичке тежње међу Курдима који живе на њиховој територији.

Извор: Агенције