latinica  ћирилица
13/09/2017 |  14:33 | Аутор: РТРС

Ахметовић: Звиздић игнорише парламент

Посланик Независног блока у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Садик Ахметовић изразио је незадовољство што предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић парламенту није доставио информацију о актуелном стању и односу Савјета министара према Парламентарној скупштини БиХ, те односу према парламентарној већини.

Ахметовић је критику упутио и Колегијуму Представничког дома што се није потрудио да прибави информацију.

"Требало је због грађана ове земље да се потрудите да добијемо информацију", истакао је Ахметовић, оцијенивши да је ово израз неодговорности према институцијама и грађанима БиХ.

Ахметовић је објаснио да је информацију од предсједавајућег Савјета министара тражио збот тога што БиХ, према наводима из његовог експозеа и плана рада ове институције, има велике амбиције.

"Можете ли одговорити грађанима БиХ шта ћемо радити у наредном периоду кад не прође извјештај Савјета министара, кад не постоји парламентарна већина", упитао је Ахметовић Звиздића.

Он је додао да је питање како то Савјет министара може радити ако нема парламентарну већину.

"Хоћемо ли се правити луди и још годину дана посматрати како ништа не радимо", навео је Ахметовић.

Информација предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића о актуелном стању и односу Савјета министара према Парламентарној скупштини БиХ, те односу према парламентарној већини уврштена је у дневни реда сједнице Представничког дома на Ахметовићев захтјев.

Нико други од посланика није се јавио за расправу о овој тачки дневног реда.

Представнички дом претходно је обавио расправу о иницијативи Дениса Бећировића из СДП за израду приједлога ефективних мјера заштите домаће пољопривредне производње.

Образлажући иницијативу Бећировић је рекао да ју је предложио имајући у виду све проблеме с којима се у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ суочавају пољопривредни произвођачи.

Иницијативом се предвиђа да Савјет министара у сарадњи са Владама Републике Српске и ФБиХ, најкасније у року од шест мјесеци од дана њеног усвајања, сачини и у парламентарну процедуру достави приједлог мјера ефективне заштите домаће пољопривредне производње у БиХ.

Без пријављених за расправу окончано је разматрање иницијативе Сенада Шепића из Независног блока да се у дневни ред прве наредне сједнице Представничког дома уврсти информација о реализацији ранијих закључака и иницијатива о утврђивању најниже, загарантоване цијене и сигурног откупа пољопривредних производа у БиХ, те приједлог мјера за одговор на ову иницијативу.

Извор: Срна