latinica  ћирилица
13/09/2017 |  13:54 ⇒ 19:05 | Аутор: РТРС

Сарајевски кисељак и Ледо преузимају Конзум, Меркатор преузео 25 објеката

Ледо и Сарајевски кисељак постају власници Конзума у БиХ. Дуг добављачима Агрокора највјероватније ће бити исплаћиван у наредних 48 мјесеци. Након састанка са повјереником хрватске Владе, из Сарајева и данас увјеравања да радници не треба да страхују за радна мјеста.
Разговор о Агрокору - Фото: klix.ba
Разговор о АгрокоруФото: klix.ba

Докапитализацијом Конзума, Ледо и Кисељак преузимају контролу над овом фирмом у БиХ. Отпуштања радника, увјеравају, не би требало да буде. Меркатор, у међувремену, преузима 83 продајна објекта Конзума.

"Преузимање дијела Конзума неће утицати на будуће пословање Леда и сарајевског Кисељака. Већ је преузето 25 од 83 продајна објекта Конзума, а све ове активности биће завршене крајем септембра", нагласио је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Повјереник Владе Хрватске за концерн "Агрокор" Анте Рамљак рекао је да ће дуг добављачима бити отплаћиван, вјероватно, у наредне три до четири године.

"Прије три мјесеца сам рекао да је мој фокус и приоритет БиХ, а сада могу рећи да више није, јер се ситауција стабилизовала. То значи да ћемо докапитализовати `Конзум` и са свјежим новцем из `Агрокора`смирити ситуацију са добављачима", рекао је Рамљак новинарима.

Жарко Микић, директор бањалучке Витаминке истиче да се надају се да ће ова ситуација повољно ријешити.

"Чини се да са њихове стране постоји јасан план како ријешити овај проблем. Мислимо да је на прагу рјешење које ће очигледно потписати већина добављача", додао је Микић.

Повјереник хрватске Владе за Агрокор каже да банка покушава наплатити свој кредит, и то имовином која се налази ван Хрватске. О томе, међутим, још нема детаља.