latinica  ћирилица
13/09/2017 |  13:40 ⇒ 16:21 | Аутор: РТРС

У Представничком дому БиХ оштра расправа о Пељешком мосту

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ данас су наставили расправу о Декларацији о Пељешком мосту у којој се позивају надлежни органи Хрватске, односно ЕУ да без одгађања обуставе радњу чији циљ може бити умањење или потпуно укидање суверених права БиХ.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Захтијева се да се Хрватска и Европска унија укључе у разговоре са БиХ ради постизања билатерарних рјешење у вези са разрјешењем граница на мору. Декларацију су потписала 24 посланика, док ХДЗ БиХ сматра да је она супротна начину мишљења.

Александра Пандуревић, шеф Клуба СДС-а је затражила да се Декларација допуни позивом Хрватској и ЕУ да убрзавају окончање пројекта изградње моста код Градишке, како би био пуштен међудржавни саобраћај, да се позове Хрватска да уврсти Унску пругу као међудржавни пројекат како би се успсотавио кључни жељезнички коридор двије земље, да се препозна значај изградње јонско-јадранске магистрале преко Поповог поља како би се омогућило ефикасно повезивање Западног Балкана. Осим тога тражи да се у Декларацију уврсти и позив Хрватској да се коначно уреде границе, јер само на Уни постоји 11 мјеста гдје се с једне обале на другу прелази у другу државу.

Момчило Новаковић (НДП), посланик предложио је да се не усваја никаква Декларација, нити доносе било какви закључци, те да се сви материјали и дискусије покушају кроз колегиј рјешити да се направи документ и да се он усагласи са ресорним министарствима и Предсједништвом БиХ.

Посланици бошњачких странка сматрају да се ово питање мора ријешити уз посредовање Европске уније док посланици хрватскиг странака истичу да се, све што долази из Хрватске, у БиХ, посматра у негативном контексту.

Извор: Независне новине