X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
13/09/2017 |  13:15 | Аутор: РТРС

Новинари траже од Пленковића да осуди спаљивање Новости

Хрватско новинарско друштво осудило ново спаљивање недјељника "Новости", чији је издавач Српско народно вијеће. Од премијера се тражи да осуди пријетње.
Дражен Келеминец спаљује примјерак "Новости" (архивска фотографија) - Фото: Бета
Дражен Келеминец спаљује примјерак "Новости" (архивска фотографија)Фото: Бета

У саопштењу ХНД наводи се да досад није било реакција највиших државних органа на раније оптужбе против новинара Новости да шире мржњу и да су подстицали на паљење шумских пожара у Хрватској овога лљта, иако је струковно удружење упозорило да је ријеч о хушкању на новинаре.

Пошто су недавно чланови десничарске Аутохтоне-хрватске странке права пред централом СНВ спалили неколико примјерака недјељника уз понављање оптужби за ширење мржње и подстицање на паљење шума, премијер Андреј Пленковић је, наводи удружење, "лаконски изјавио да то није проблем, јер је ријеч о припадницима минорне странке".

Припадници те странке и су јуче оптужили Новости за ширење мржње и тражили престанак његовог суфинансирања из државног буџета.

"ХНД захтева да премијер Пленковић коначно јасно осуди пријетње новинарима Новости, као и свим другим новинарима, што никад до сада није учинио. Избјегавање изрицања јасног става о неприхватљивости напада на новинаре подстиче насиље према њима које почиње увредама и пријетњама, наставља се спаљивањем новина, а завршава физичким нападима на новинаре", упозорило је струковно удружење.

Извор: БЕТА