latinica  ћирилица
13/09/2017 |  13:15 | Аутор: РТРС

Новинари траже од Пленковића да осуди спаљивање Новости

Хрватско новинарско друштво осудило ново спаљивање недјељника "Новости", чији је издавач Српско народно вијеће. Од премијера се тражи да осуди пријетње.

У саопштењу ХНД наводи се да досад није било реакција највиших државних органа на раније оптужбе против новинара Новости да шире мржњу и да су подстицали на паљење шумских пожара у Хрватској овога лљта, иако је струковно удружење упозорило да је ријеч о хушкању на новинаре.

Пошто су недавно чланови десничарске Аутохтоне-хрватске странке права пред централом СНВ спалили неколико примјерака недјељника уз понављање оптужби за ширење мржње и подстицање на паљење шума, премијер Андреј Пленковић је, наводи удружење, "лаконски изјавио да то није проблем, јер је ријеч о припадницима минорне странке".

Припадници те странке и су јуче оптужили Новости за ширење мржње и тражили престанак његовог суфинансирања из државног буџета.

"ХНД захтева да премијер Пленковић коначно јасно осуди пријетње новинарима Новости, као и свим другим новинарима, што никад до сада није учинио. Избјегавање изрицања јасног става о неприхватљивости напада на новинаре подстиче насиље према њима које почиње увредама и пријетњама, наставља се спаљивањем новина, а завршава физичким нападима на новинаре", упозорило је струковно удружење.

Извор: БЕТА