latinica  ћирилица
13/09/2017 |  13:11 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Без Србије и Срба нема ни безбједности у региону

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас да без Србије и српског народа, највеће земље и највећег народа у региону, нема ни безбједности на западном Балкану.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Отварајући у Београду конференцију "Западна безбједносна архитектура и Србија - изазови и дилеме", коју је организовао Центар за спољну политику, уз подршку америчке Амбасаде у Србији, Дачић је истакао да је опредјељење Србије конструктивни дијалог са сусједима ради рјешавања отворених питања уз висок степен међусобног уважавања.

Оцијенио је да су, иако се ниво сарадње и међусобног повјерења у региону унапређује, и даље у неким сегментима присутни ретроградни процеси, попут јачања национализма и радикализације политичке сцене, те додао да су у великој заблуди они који мисле да су ријешени сви проблеми на Балкану.

Дачић је поновио да је несумњиво стратешко опредјељење Србије чланство у ЕУ, те да кредибилна политика проширења, заснована на јасним критеријумима, представљају стратешко улагање у безбједност и просперитет Европе у цјелини.

Говорећи о односима Србије са НАТО-ом, Дачић је рекао да су они деликатни због насљеђа из прошлости, али да је, имајући у виду заједничке интересе у протеклих 11 година, Србија остварила значајну сарадњу са државама чланицама и партнерима НАТО.

Истакао је да Србија спроводи политику неутралности, што значи да нема намјеру за чланство у НАТО или у било којем другом војном савезу, те да та војна неутралност не представља препреку у побољшању партнерства.

- Војна неутралност не значи изолацију или самодовољност или пак незаинтересованост за друге. Ми немамо потребе да улазимо у НАТО, али не треба ни да ратујемо са НАТО-ом, већ да тражимо заједничке интересе - навео је Дачић.

Додао је да Србија никада није била на страни некога ко крши међународно право, јер има своје проблеме.

Србија је опредијељена да чврсто одговори на све безбједносне изазове савременог доба - тероризам, организовани криминал, сајбер и хибридне пријетње, илегалне миграције, трговину људима, навео је Дачић.

Нагласио је да актуелне пријетње превазилазе могућности и капацитете борбе једне земље, једног региона и једног континента, те да је стога више него потребно да се на свим нивоима размјењују информације и остварује сарадња уз међусобно разумијевање.

- Само на тај начин, мир и безбејдност могу бити осигурани и додатно унапријеђени - оцијенио је Дачић.

Извор: СРНА