latinica  ћирилица
13/09/2017 |  13:09 | Аутор: РТРС

Андрићград: Српске библиотеке у средњовјековној држави

За развој културе у Србији веома су важне библиотеке које су у прошлости постојале на српском двору и у српским манастирима, рекла је Александра Вранеш, руководилац Одјељења за књижевност у Андрићевом институту у Андрићграду гдје је данас одржано предавање о теми "Српске библиотеке у доба Стефана Првовјеначног".
Андрићев инститит у Андрићграду - Фото: СРНА
Андрићев инститит у АндрићградуФото: СРНА

"Књига је у почетку била везана за манастир, за двор и богату властелу. У манастирима су углавном постојале књиге духовног садржаја, библије, јеванђеља, апостоли и разни други облици службених књига. Ми на основу књижевних споменика закључујемо присуство књига и присуство библиотека", нагласила је Вранешева.

Она је истакла да се ове године обиљежава 800 година од крунисања Стефана Првовјечаног, првог крунисаног краља српске државе.

Вранешева је подсјетила да Андрићев институт свеукупном дјелатношћу доприноси развоју културе.

"Летња школа окупља све студенте са Универзитета у Републици Српској и Србији са намером да шири знања, да их усмерава даље ка усавршавању и стручном напредовању", додала је Вранешева.

Стефан Немањић /1166-1227/ био је српски средњовјековни владар /1196–1227/ и први крунисани краљ међу Немањићима, због чега је назван Првовјенчани.

Извор: Срна